Последни новини
Home / Законът / Дебат за съдебната карта в зала “Тържествена”

Дебат за съдебната карта в зала “Тържествена”

Defakto.bg

Дискусия на тема: “Достъпно и ефективно правосъдие чрез изработване на нова съдебна карта” организира Министерството на правосъдието в понеделник, 14 юни.

Мястото е Съдебната палата в София, зала “Тържествена” – най-голямата и представителна зала в сградата.

Целта на форума е да се поставят и разискват въпросите относно обхвата, съдържанието и критериите за структурата и правомощията на съдилищата в Република България, съобщават от МП.

Поканени са представители на съдебната власт, омбудсмана, магистрати, адвокати, професионални организации, неправителствени организации и представители на политическите партии, представени в 45-тото Народно събрание.

Правосъдният министър Янаки Стоилов анонсира широкия дебат пред Пленума на ВСС вчера и бе категоричен – без подробни обсъждания от всички заинтересовани подобна реформа не бива да се извършва.

На следващия ден, 15 юни, темата отново е в дневния ред на Съдийската колегия на ВСС. Точката от заседанието е формулирана така:
“Провеждане на обсъждане по повдигнати теми във връзка с доклада по Модел 4, съгласно решение на Съдийската колегия на ВСС по Протокол № 16/18.05.2021 г.”.

В понеделник по инициатива на Софийския адвокатски съвет защитници организираха мълчалив протест срещу предлагания радикален модел пред Съдебната палата. Във вторник авторите на модела, одобрен от ВСС, разясниха идеите си, най-вече настъпилите редакции по тях, пред кадровици и журналисти. Основните моменти са няколко: промяната на родовата подсъдност на дела (прехвърляне от районна на окръжна подсъдност) и превръщането на ОС в същински първоинстанционни съдилища, трансформацията на 54 районни съдилища в териториални поделения, нов тип конкурси за израстване в системата.

В Съдийската колегия бе решено на 15-и да се дебатират основно предложенията за законови промени, без които модел 4 е невъзможен, но които не зависят от ВСС, а от парламента. Пакетът вече е изготвен като част от европроекта за съдебната карта и ЕИСС, но трябва да се осъвременява. В същото време пък без него работата по проекта не може да завърши, без което пък голяма част от средствата по него няма да бъдат преведени. Но това е главоболие за изпълнителите от ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Министър Янаки Стоилов към дипломирани юристи от СУ: Освободете се от сателитния синдром на политиците, развивайте се, за да имате силен дух

  Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов присъства на две важни събития от живота на …

И нотариусите срещу модел 4, свива достъпа на гражданите до нотариалните услуги

Модел 4 за реформа на съдебната карта няма да отговори на обществените очаквания за по-бързо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.