Последни новини
Home / Законът / Лаура Кьовеши: Подборът на шестима европейски делегирани прокурори от България започва идната сряда (допълнена и обновена)

Лаура Кьовеши: Подборът на шестима европейски делегирани прокурори от България започва идната сряда (допълнена и обновена)

Defakto.bg

Ако някой политик се опитва да притиска прокурор, ще го обявя публично!

Следващата сряда ще бъде открита нова процедура по подбор на европейски делегирани прокурори, изяснихме си критериите и стигнахме до разбирателство какви трябва да са те.

Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на брифинга си пред български журналисти. Става дума за номинирането на шест кандидати, които да попълнят квотата ни от 10. В момента са назначени само четирима делегирани прокурори от България, които ще работят тук по европейските. Този проблем от самото начало се поставя в центъра на посещението на Кьовеши в София – първото й след старта на Европейската прокуратура.

Лаура Кьовеши и Прокурорската колегия

Днес тя се е видяла с Прокурорската колегия на ВСС, която номинира претендентите и миналата седмица прекрати процедурата.

На базата на дикусиите с главния прокурор и членове на ВСС установихме, че критериите са същите – кандидатите да са независими, с опит в разследването на корупция, пране на пари, измами. Да са опитни в сферата на международното сътрудничество, като това са правни критерии.

Лаура Кьовеши даде и пример за работата на новата прокуратура, свързвайки го с България. А именно, че например постоянният тричленен състав (камара) на Европейската прокуратура, председателсван от нея, може да наблюдава разследването на европейско дело в България. В този състав освен Кьовеши влизат европейски прокурори от Латвия и от Чешката република. Примерът бе продължен с набрюдения и на европейските дела в  Германия, Кипър и Франция. 

Главният прокурор на ЕС бе категорична: Въпреки качеството им и на национални обвинители, делегираните прокурори не са подчинени на главния прокурор, на министъра, на политиците! Ако някой политик се обади на прокурор, за да му казва какво да прави, ще го обявя публично.

В краткото си изявление преди това Лаура Кьовеши заяви:

„EPPO започна работа на 1 юни. От тази дата националните власти започнаха трансфера на всичи текущи разследвания от нейна компетентност. Трябва да решим дали да ги продължим или да ги върнем на националните влати. Започнахме да получаваме сигнали или жалби от граждани, НПО, компании от цяла Европа. Всички ще бъдат анализирани, ако има основания, ще проведем разследване. Имам предвид европейските делегирани прокурори. Днес съм в София да се срещна с четиримата делегирани прокурори, за да видя имат ли нужда от подрепа в своята дейност и работа. Това е част от моите професионални задължения.

Това е едно от първите предизвикателства – липсват шестима, освен това към службата ни в София трябва да бъдат определени следователи и разследващи служители. С министъра, главния прокурор, ВСС провдохме открити разговори. Надявам се трансферът на дела да бъде ускорен, а соро и завършен.

Европейската прокуратура не е чуждестранна институция, тя служи на интереса на европейските граждани и сме дом на всички представени в нея 22 държави, искаме да работим за вас и да печелим доверието ви“.

На брифинга

След това европейският главен прокурор отговаряше на въпросите на българските медии.

За номинациите на делегирани прокурори и независимостта

На въпрос дали има срок, в който очаква новите номинации на шестима делегирани прокурори в България и какво ще стане, ако отново не са достойни, отговорът бе:

„Нямаме краен срок за тази процедура, но е важно да знаем какво се случва с нея. Не знам каква точно процедура ще се проведе у вас, разбрах, че в България има приети правила за това. Очакванията ми са като се изпълнят сроковете по нея, да получим кандидатите и се надявам те да изпълнят нашите критерии. Аз съм консервативен човек, трябва, според мен, да сме консервативни и последователни. Ако и тези кандидати не отговарят на условията ни, няма да ги предложа на колегията на Европейската прокуратура за назначение“.

За това кое гарантира независимостта на европейските делегирани прокурори, които остават и част от ПРБ, Кьовеши каза:

„Вярвам, че ще са независими, защото никой не може да се меси в работата им.

Фактът, че са и национални прокурори не означава, че са подчинени на главния прокурор. Те трябва да имат националното качество на прокурори, за да осъществяват задълженията си, но не са подчинени нито на главния прокурор, нито на министъра на правосъдието, нито на друг. Ако някой се опита да се намеси в нашата работа, ако някой политик се обади на европейски делегиран прокурор, за да направи това или онова, ще го направя публично достояние!“

За специализираните съдилища и прокуратури и съдбата им

Зададен бе и въпрос за мнението на Кьовеши по дебата за спецправосъдието у нас, тъй като според промените в НПК европейските дела ще се гледат именно от специализираните съдилища на първа и втора инстанция. А „помощниците“ на делегираните прокурори ще от спецследствието и прокуратури.

„Моето намерение днес е да обясня какво представлява Европейската прокуратура, вътрешни дебати няма да коментирам. Най-общо мога да кажа, че в Европа няма единна система, има държави със специализирани съдилища и такива без тях.  Това е вътрешно политическо решение как точно да се организират прокуратурата и съдилищата. За ЕП е важно да се каже, че производството ще е по националното законодателство презд националния съд“, каза Кьовеши.

За Гешев и протестите срещу него

„Няма да коментирам протестите в България срещу главния прокурор. В Румъния по мое време ставаше дума за независимостта на органа, който оглавявах, случаят приключи в Европейския съд по правата на човека. Той отсъди,  че прокурорът трябва да е независим, без независимост на прокурорите не можем да говорим за независимост на съдебната система.

Няма да коментирам работата на българската прокуратура, нито Иван Гешев“, обяви европейският главен прокурор.

От което включително се разбра, че въпреки някои медийни и политически интрепретации как Кьовеши всъщност е подкрепила Гешев с визитата си, такова нещо очевидно няма.

За делата, сигналите, „Магнитски“, Пеевски и др.

Въпреки че бе многократно питана, Лаура Кьовеши последователно отказа да отговоря на конкретни въпроси за делата, които вече води Европейската прокуратура. Принципно разясни, че в нейна компетентност са престъпленията, свързани с ощетяването на бюджета на ЕС от 2017 г. насам.

А за пет дни от старта на работата на ЕPPO са получени над 500 преписки и сигнали, включително 120 „частни“ жалби. Сред тях са и сигнали и случаи от България.

Бе помолена да коментира евентуалната връзка между работата на Европейската прокуратура и наложените от САЩ санкции по „Магнитски“ на трима българи и над 60 свързани с тях фирми. Изрично бе споменато името на Делян Пеевски. Имаше и питане и за злоупотреби с евроследства на санкционираните от САЩ.

„Ще разследваме всички, попадащи под нашата юрисдикция.

В официалните си срещи не съм разисквала случаите на EPPO или конкретни производства. Трябват ни разследващи полицаи и следователи, които да помагат на европейските делегирани прокурори. Целта ми е да съм сигурна, че всички национални органи ще сътрудничат на европейските прокурори и е осигурено необходимото за тях“, бе отговорът.

После Кьовеши даде пример за „европейско“ дело – свързано с ДДС измама, като престъпленията са извършени в повече от пет държави-членки, нанесени са щети за 70 милиона евро щети за бюджета на ЕС, а бюджетът на EPPO за сравнение е от 45 милиона. „Такива дела ще разследваме ние, те не могат да бъдат финализирани в кратък срок“, илюстрира европейският главен прокурор.

За постоянните състави (камари) на Европейската прокуратура

Структурата е няколкостепенна, освен колегията на Европейската прокуратура в Люксембург (главният прокурор плюс 22 европейски прокурори), която решава принципни и методически въпроси, европейските прокурори в централата работят и в постоянни състави (камари) – от по трима.

„Делата ще бъдат разпределяни между прокурорите в постоянните състави на случаен принцип. Имаме 15 постоянни състава“, обясни Кьовеши.

По регламент вътрешният правилник на EPPO осигурява равномерно разпределяне на работното натоварване въз основа на система за разпределяне на делата на случаен принцип и, в изключителни случаи, установява процедури, даващи възможност на европейския главен прокурор да вземе решение да се отклони от принципа на случайно разпределяне, когато това е необходимо за правилното функциониране на Европейската прокуратура.

Постоянните камари наблюдават и ръководят разследванията и действията по повдигане и поддържане на обвинение, извършвани от европейските делегирани прокурори. Делегираните прокурори изпращат на камарите предложенията за завеждане на дело, повдигане на обвинение, прекратяване и т.н. и решенията се вземат от тях.  Постоянните камари могат, чрез европейските прокурори, да дават указания на европейските делегирани прокурори при извършване на действия по разследване и при повдигане и поддържане на обвинението.

 

About De Fakto

Проверете също

Изказването на Гешев, че трябва да се измете „политическият боклук“ от НС, лишава от легитимност всяко негово искане за снемане на имунитети

 Той не отговаря на основното изискване за един представител на съдебната власт – да бъде …

Обвиниха разследващ полицай, присвоил 26 000 лв. иззети като веществени доказателства

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 32-годишен разследващ полицай присвоил сумата от 26 000 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.