Последни новини
Home / Законът / И нотариусите срещу модел 4, свива достъпа на гражданите до нотариалните услуги

И нотариусите срещу модел 4, свива достъпа на гражданите до нотариалните услуги

Defakto.bg

Модел 4 за реформа на съдебната карта няма да отговори на обществените очаквания за по-бързо и качествено правосъдие и по-улеснен достъп на гражданите до него. Обратното , тази реформа в съдебното райониране би се отразила силно негативно и на достъпа на гражданите и бизнеса до нотариални услуги и качеството на нотариалните удостоверявания.

Това е категоричното становище на Нотариалната камара, подписано от председателя на Съвета на нотариусите Красимир Анадолиев (на снимката).

Нотариусите са поредната правна професия, със сериозни критики и възражения към приетия от ВСС радикален модел на реформа на съдебната карта. Срещу него се обявиха адвокатите, включително с остри декларации и мълчалив протест.

Нотариалната камара е депозирала становището си пред Висшия съдебен съвет, с копие до министъра на правосъдието. Те са поканени и на дискусията на 14 юни в зала „Тържествена“, инициирана от Янаки Стоилов.

Становището разглежда основно предложенията за превръщане на конкретни районни съдилища в териториални поделения (кои са те – тук).

Нотариалната камара цитира действащото заонодателство – че районът на действие на нотариуса съвпада с района на съответния районен съд (Закон за нотариусите и нотариалната дейност), че в районните съдилища има съдии по вписванията (Закон за съдебната власт), че има служби по вписванията по седалището на районните съдилища (Закон за кадастъра и имотния  регистър), а според устройствения правилник на Агенцията по вписванията „службите по вписванията осъществяват фунциите си по Правилника за вписванията и Закона за кадастъра и имотния регистър на територията на съдебния район на съответния районен съд“.

Нормата на ЗННД е императивна и не следва да се тълкува разширително, категорични са нотариусите. То ест ако в едно населено място няма съд, а има териториално отделение на друг районен съд, това автоматично довежда до промяна на района на действие на нотариуса в районния съд, към който е причислено териториалното поделение. Освен ако преди това не се променят цитираните закони. Последицата обаче влиза в тотално противоречие с демографските и социални дадености по места, което на свой ред влече след себе си влошаване на достъпността до нотариалното обслужване, се сочи в становището.

Нотариусите дават и примери. Един от тях – ако РС – Ардино се превърне в териториално поделение на РС-Кърджали. В община Ардино има 32 населени места в силно пресечен планински район. Разстоянието от Ардино до Кърджали е около 35 км, но заради пресечеността на терена и многото завои то не може да бъде изминато за по-малко от 50 минути. Не за всички населени места в общината има одобрена кадастрална карта. Което означава, че за едни недвижими имоти гражданите ще се обръщат към Община Ардино за снабдяване със скица, а за други в служба по кадастъра в Кърджали. Удостоверенията за наследници се издават от кметовете по последното местожителство на починалия, а удостоверенията за данъчната оценка – от общините. Така за една сделка с недвижим имот в село Горно Прахово, което се намира на 30 км от общинския център в посока, обратна на Кърджали, ще е необходимо да се изминат около 200 км сумарно в силно пресечен планински терен за набавяне на документи извършване на сделката в Кърджали.

То ест при превръщането на един районен съд в териториално поделение на друг реформата следва да е обезпечена с взети логистични, технически и кадрови мерки съвместно с министъра на правосъдието и директора на Агенцията по вписванията. Нотариусът не може да остане в неведение къде трябва да представи актовете за вписване.

„Имаме съвсем основателни очаквания, че ако определени районни съдилища е превърнат в териториални отделения на районен съд в друго населено място и не бъде обезпечено преструктурирането на вписванията и архивите на службите по вписванията, това ще доведе до промяна на адресите на нотариалните кантори  в населените места, където е седалището на районния съд. Което от своя страна ще доведе до ограничаване достъпа до правосъдие и нотариални услуги на гражданите в засегнатите от предложението съдебни райони. Предвид тези съображения Нотариалната камара оценява негативно Модел 4 за прекрояване на съдебната карта. Този модел ще доведе без съмнение до нарушаване на нотариалното обслужване, тъй като ще разстрои териториалната структура на нотариалната дейност“, заключават от камарата. И настояват прекрояването на съдебната карта да стане след необходимите промени в процесуалното и устройствено законодателство, свързано с дейността на съдии, нотариуси, ЧСИ, служби по вписванията и други.

Пълният текст на становището ТУК.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.