Последни новини
Home / Законът / ВКП се самосезира за ремонта на язовири със средства на Държавната консолидационна компания

ВКП се самосезира за ремонта на язовири със средства на Държавната консолидационна компания

Defakto.bg

 

Върховна касационна прокуратура (ВКП) се е  самосезирала по  информацията на т служебния министър на икономиката Кирил Петков, за ремонта на язовири със средства на Държавната консолидационна компания (ДКК),съобщават от прокуратурата.

На 12.06.2021 г. Петков обяви, че е проверил на място язовир „Пазар дере“ край гр. Ловеч, за който са похарчени 2,3 млн. лева, а водоемът е източен. По думите на служебния министър той не представлява опасност за хората, с каквито мотиви, без обществена поръчка, са отпуснати пари за ремонта.
ВКП е изискала от служебния министър на икономиката относимата информация за целите на проверката.
В случай, че в хода на проверката бъдат открити данни за извършени престъпления, те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от
административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност, сочи съобщението.

В понеделник стана ясно, че нови проверки на икономическитя министър са установили, че не само язовир „Пазар дере“ е празен. Този уикенд са проверени още два малки водоема, които са в списъка на вече ремонтираните и се оказва, че и в тях няма вода, стана ясно от изявление на министър Петков. „Тази събота и неделя посетихме още два язовира – „Злати войвода 3” и „Злати войвода 4”. Там, както и в „Пазар дере”, няма вода. Те са и затревени”, заяви на брифинг министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му и трите язовира са предадени навръх Нова година от държавната фирма „Монтажи” към Държавната консолидационна компания. И до ден днешен обаче не са предадени към държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“.

Това означава, че въпреки че всички пари са платени, тези три язовира още не са влезли в експлоатация. По закон в момента те не могат да бъдат завирявани, в тях не може да има вода и не могат да се използват нито за поливане, нито за други цели”, каза още Петков. Категоричен е,че става дума за  безстопанственост. „Едни пари са похарчени, язовирите са изградени, но протоколите за предаване не са довършени и държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ не може да прави нищо друго, освен да отвори шлюзовете и да не може тези язовири да се завирят. Затова са така празни”, поясни Петков.

2,350 млн. лева струва ремонтът на „Пазар дере“, 1,913 млн. на „Злати войвода“ 3 и 547 000 лв. за „Злати войвода“ 4.

Министърът  представи и меко казано странни сметки за стойността на извършените ремонти. Според него транспортните разходи за доставката на материалите са едни и същи, въпреки че става въпрос за водоеми, които се намират в различни области – Сливен и Ловеч. „Плащани са по 1,16 лв. за превозване на тон земна маса на километър, което е 5 пъти по-скъпо от пазарната цена„, каза Петков.

Министърът  ще поиска Държавната консолидационна компания да обясни защо 6 месеца не е предала тези три язовира за експлоатация и защо цените са толкова високи.

Общо в списъка за ремонт на язовири са заложени над 400 водоема, а заделените пари за целта са 630 милиона лева. Половин милиард от тях са от бюджета, а останалите 130 милиона са осигурени от ББР.  „Нещата са свързани. Надявам се скоро да имаме нов надзорен съвет на банката и тя да започне да дава заеми до 5 милиона лева, а не милиард на 8 компании„, посочи министърът.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.