Последни новини
Home / Законът / В понеделник: Дискусия за достъпа до ефективно правосъдие чрез прекрояване на съдебната карта (допълнена)

В понеделник: Дискусия за достъпа до ефективно правосъдие чрез прекрояване на съдебната карта (допълнена)

Defakto.bg

Спецправосъдието още не  е предоставило данни за работата си на Министерството на правосъдието

„Достъпно и ефективно правосъдие чрез изработване на нова съдебна карта“ е темата на дискусия, организирана от Министерството на правосъдието, след възникналото напрежение около проект, обсъждан в Съдийската колегия  на Висшия съдебен съвет.  Тя ще се проведе   в зaлa “Tъpжecтвeнa” на Cъдeбнaтa пaлaтa в Coфия и ще се предава онлайн (на снимката).

Целта на форума е да се поставят и обсъдят въпросите относно обхвата, съдържанието и критериите за структурата и правомощията на съдилищата в България, обясни миналата седмица служебният правосъден министър  Янаки Стоилов:

„Това е въпрос, който не може да бъде решаван ведомствено, Защото той засяга подсъдността, достъпа и ефективността на правосъдието. Той по същество премахва Районния съд като основен първоинстанционен съд. Тези въпроси трябва да бъдат обсъждани по-задълбочено, комплексно и те не могат да бъдат въведени в действие без необходимите законодателни промени. Моят призив ще бъде на тази дискусия на този въпрос да не се гледа просто като на изпълнението на поредния проект, а на нещо, което много сериозно засяга осъществяването на правосъдие“.

Междувременно министър Стоилов  заяви пред Нова тв, че все още в министреството не са получени данните от  Специализирания съд и Специализираната прокуратура данните, въз основа на които да направи анализ на тяхната работа. Стоилов очаква тази седмица те да бъдат предоставени.  От това ще проличи дали има готовност за взаимодействие от тези органи с Министерството на правосъдието, каза той.

Янаки Стоилов реши ведомството да изготви собствен анализ на работата на двете структури след като Висшият съдебен съвет си постави тримесечен срок за това, докато според министърът  следващото Народно събрание ще има по-рано нужда от данните. В предишния парламент решението за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата мина на първо четене в правната  комисия, но  стигна време за обсъждане в  пленарната зала.

„Най-доброто е Министерството на правосъдието да може да предостави такива данни на следващия парламент, тези въпроси трябва да се обсъждат без едностранчивост и предубеденост“, заяви Стоилов.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.