Последни новини
Home / Законът / От състоянието на българското правосъдие пряко зависят успехите или неуспехите на Европейската прокуратура

От състоянието на българското правосъдие пряко зависят успехите или неуспехите на Европейската прокуратура

Defakto.bg

Андрей Янкулов*

Вероятно не е работа точно на европейския главен прокурор да се произнася публично по състоянието на българското правосъдие. Каквато оценка нашето гражданско общество явно очакваше да чуе при посещението на Лаура Кьовеши и остана разочаровано.

Но със сигурност е работа на Евроепйския съюз.

Да вземем попълването на състава на ЕП – тя не може да си избере сама кои национални прокурори да се влеят в редиците й. Да, може да отхвърли неподходящи според нейните си разбирания кандидатури, но не може да излезе извън предложенията на съответната държава членка. Т.е. ако съответната държава непрекъснато предлага неподходящи кандидатури, разтакава процеса във времето или дори въобще отказва да направи предложения, то тогава какво може да направи ЕП?

Дори и да приемем, че ЕП ще бъде попълнена с перфектните национални кандидатури вследствие на предварителния подбор на националните власти, прокурорът е само една брънка в системата на наказателното правосъдие. Колкото и тук в България по една или друга причина да вярваме, че е едва ли не най-важната.

ЕП ще брани своите си прокурори, които ще бъдат независими от властите на държавите членки. Чудесно. Обаче разследванията ще се провеждат фактически от национални разследващи органи и по националните процесуални правила. Съдбата на наказателните производства, ръководени от европейските делегирани прокурори, пък ще се решава от националните съдилища.

Ако в институциите на ЕС, и в частност в ЕП, не си дават сметка, че от състоянието на правосъдието във всяка държава членка ПРЯКО ЗАВИСИ успехът или неуспехът на тяхната си работа по техните си дела, т.е. на проекта „ЕП“ въобще, са в огромна заблуда и ще го разберат съвсем скоро.

„Ние ще си гледаме нашата работа, вие си гледайте вашата, нека не си се месим“ е концепция, която няма как да сработи в случая.

Коментарът на автора е  от профила на автора във „Фейсбук“ по повод посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в София миналата седмица.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.