Последни новини
Home / Законът / ВАС е потвърдил конфликт на интереси на директора на столичната здравна каса, установен от КПКОНПИ

ВАС е потвърдил конфликт на интереси на директора на столичната здравна каса, установен от КПКОНПИ

Defakto.bg

Комисията, ръководена от Сотир Цацаров, отчита спечелени дела за кметовете на Стражица и Болярово

Върховният административен съд (ВАС) е оставил в сила решение за конфликт на интереси по отношение на Гергана Андреева – Сотирова, директор на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК). Това съобщиха от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), неин ръководител е Сотир Цацаров.

А окончателно санкционираната Гергана Андреева-Сотирова е сред тримата нови членове на Съвета на директорите на Александровска болница, назначени от служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Сега ВАС е оставил в сила решение на първоинстанционния съд – Административен съд – София град, с което се потвърждава решение на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси по отношение на директора на Столичната здравноосигурителна каса –  Гергана Андреева – Сотирова. “Конфликтът на интереси е реализиран във връзка с управлението на човешките ресурси – тя е определяла месечното възнаграждение на съпруга си, главен специалист в ръководената от нея специализирана администрация. По този начин Сотирова е упражнила правомощия по служба и е реализирала облага в интерес на свързано с нея лице, което е и неин подчинен. Осъдена е да заплати и разноските по делото”, съобщават от комисията.

КПКОНПИ има и две спечелени дела в административните съдилища във Велико Търново и в Ямбол за конфликт на интереси на кметове – и двамата издигнати от БСП.

А именно:

“Административен съд – Велико Търново и Административен съд – Ямбол потвърдиха решения на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси за кмета на Община Стражица и за кмета на Община Болярово (мандат 2015 г. – 2019 г.). Решенията на съдилищата не са окончателни и подлежат на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС).

За Румен Павлов, кмет на Община Стражица (мандат 2015 г. – 2019 г. и 2019 г. – 2023 г.), с решение на КПКОНПИ от 29.07.2020 г. е установен конфликт на интереси. Решението е обжалвано пред Административен съд – Велико Търново. В хода на производството на КПКОНПИ е констатирано, че след проведена тръжна процедура през 2016 г., общински имот с площ от 607 кв.м. е бил продаден за 11 472, 30 лв. на Д.И., назначен с трудов договор като шофьор в общината. През 2017 г. той продава същия имот на съпругата на кмета за сумата от 6340 лв. В мотивите на административните съдии е посочено, че „съдът не кредитира обясненията на жалбоподателя в съдебно заседание, че същият не е знаел за сключената от съпругата му сделка“, тъй като в подадената годишна декларация от Румен Павлов за 2017 г. пред КПКОНПИ, същият имот е надлежно деклариран от него. Съдът намира, че в случая са налице икономически обвързаности и кметът на Стражица е действал в свой частен интерес. По отношение на сключен договор за покупко-продажба на имот-частна общинска собственост на 02.09.2019 г., отново закупен от същия шофьор в Община Стражица, съдът намира за неправилно, че кметът на Общината не си е направил самоотвод при сключване на договора. Продаденият имот е с площ от 1020 кв. м. и граничи с хотел „Ралица“, собственост на градоначалника. Потвърдена от съда е наложената от КПКОНПИ глоба в размер на 5000 лв. За Румен Павлов това е трето решение на Комисията, с което е установен конфликт на интереси. Първото решение е от 20 февруари 2020 г., когато за сключени от него 12 договора в частен интерес му е наложена глоба в общ размер на 60 000 лв. С решение на Комисията от 13 май 2020 г. на кмета на Община Стражица за установен конфликт на интереси е наложена отново глоба в размер на 15 000 лв., като е постановено и отнемане на сумата от 53 350 лв. за това, че е подписал платежни нареждания за доставки на гориво, обеди, вечери, коктейли и нощувки в хотел „Ралица“, стопанисван от брат му и дъщеря му.

За Христо Христов, кмет на Община Болярово, обл. Ямбол, мандат 2015 – 2019 г., КПКОНПИ е установила конфликт на интереси на 29 юли 2020 г. Наложена му е глоба в размер на 5000 лв. В решението на Комисията е посочено, че той е сключил на една дата – 25.07.2017 г., 5 договора за отдаване под наем на земеделска земя от общинския поземлен фонд със своя син – земеделски производител. Макар действията му по процедурите за сключване на договорите, определянето на наемната цена и на конкретния земеделски производител да не съставляват сами по себе си нарушение на закона, кметът е бил длъжен да си направи самоотвод, тъй като действията му са в частен интерес на свързано с него лице – неговият син. Христов е обжалвал решението на КПКОНПИ пред Административен съд – Ямбол. Съдът намира, че решението на Комисията е правилно и законосъобразно и че административният акт „съответства и на целта на закона – установяване конфликт на интереси с цел противодействие на корупцията“. Христов е осъден да заплати съдебните разноски по делото.”

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.