Последни новини
Home / Законът / След санкциите по закона „Магнитски“: Илко Желязков, зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС е подал оставка

След санкциите по закона „Магнитски“: Илко Желязков, зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС е подал оставка

Defakto.bg

Илко Желязков, санкционираният заедно Делян Пеевски, Васил Божков и още трима български граждани по глобалния закон „Магнитски“, е подал оставка като заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства.  Молбата е депозирана вчера в деловодството на Народното събрание. За това  съобщи пред БТА председателят на бюрото Пламен Иванов.

Според кнстатациите в доклада на  Финансовото министерство на САЩ, Желязков е подставено лице в корупционната дейност на другия санкциониран Делян Пеевски.

„В началото на 2018 година двамата ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане“, пише в мотивите по закона „Магнитски“.

От 2019 година било известно, че Илко Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация, интересуваща Пеевски. В замяна Желязков имал грижата приелите предложението му да бъдат назначени на влиятелни длъжности и им осигурявал месечен подкуп.

„Заместник-председателят на Бюрото за контрол на СРС изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от прокуратурата, ако след назначаването си министърът не му окажел по-нататъшно съдействие“, пише още в доклада на Финансовото министерство на САЩ.

След скандала Илко Желязов излезе в отпуск, който е изтекъл в петък, пише БНР.  Вчера той, освен че е депозирал молбата си за освобождаване, която ще може да бъде разгледана след конституирането на 46-ото Народно събрание, е удължил отпуска си до 23 юли.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.