Последни новини
Home / Гостува ни / Служебният премиер Стефан Янев след 1 месец управление: Корупция, „затревена“ като законност

Служебният премиер Стефан Янев след 1 месец управление: Корупция, „затревена“ като законност

Defakto.bg
Служебният премиер Стефан Янев

Корупция, маскирана в законосъобразна форма – това според служебния премиер Стефан Янев е реалистичната картина в държавата. Служебният кабинет отчете работата си за един месец управление. Служебното правителство бе назначено от президента Румен Радев и встъпи в длъжност на 12 май.

Намираме повече от хаос в секторите – системен безпорядък и липса на правила, тази практика е част от негативната констатация. Служебното правителство демонстрира кураж и да представи пред вас реалистичната картина – корупция, маскирана в благовидна, законосъобразна форма. Публичен сектор, икономика, селско стопанство, сектор култура са обрасли в подобни негативи. Първо показваме пред гражданите, след това ще опитваме да ги решаваме“, заяви премиерът Стефан Янев. Според него най-важно е в момента ЦИК да вземе решение за осигуряването на машините и протичането на изборния процес: „Организирахме среща с производителя на машините. С този ход ЦИК може съвсем информирано да вземе решение. Ще имаме доставка на всичките 1500 машини, необходими на вота“.

Надявам се, че полагаме основите на нов стил управление, при което гражданите нямат усещане за безнаказаност”, каза служебниянт премиер.  Той изрази надежда, че партиите, които ще бъдат избрани на предстоящите избори, ще продължат в същия дух. Няма да толерираме различен подход, каза Стефан Янев.  Заедно с това толерирането на никого и недосегаемостта на никого не са гарантирани, всеки отговаря за действията си,  подчерта той и  призова за гражданско участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли.  Силата на гражданите е, че те определят дневния ред, посочи Янев.

На критиките на опонентите си заради поредицата от кадрови промени на областни управители, директори на агенции и държавни дружества и в системата за сигурност, служебният премиер отговори: „Опитваме се да освободим държавата и нейните институции да работят в интерес на хората. Ако това е обвинението, че правим нещо грешно за държавата, аз съм готов да поема тази вина“.

Ще бъде сменена Габриела Козарева, която ръководи Агенцията по вписванията от 2018 г., стана ясно от от думите на премиера.  Търсим нов изпълнителен директор, потвърди Янев.  Агенцията, която управлява два ключови публични регистъра – Търговския и Имотния, предивзика серия скандали,  след като нейни служители отказват да впишат смени в директорски, управителни и надзорни съвети на държавни дружества, предприети от новите министри.

На 9 юни здравният министър Стойчо Кацаров съобщи, че  агенцията умишлено се е забавила с регистрацията на новото ръководство на болница „Лозенец“, изчаквайки отстранения заради незаконни трансплантации проф. Любомир Спасов да подаде възражение по съдебен ред.

Стефан Янев  коментира и разкритията на икономическия министър Кирил Петков за съмнителните ремонти и празните язовири: „Това е метафора на това което заварихме – източени и затревени язовори. Тази метафора се отнася и за другите  сектори“. 

Освен министър-председателя отчет за дейността  дават вицепремиерите Бойко Рашков, Гълъб Донев,  Атанас Пеканов и министрите на финансите Асен Василев, на икономиката Кирил Петков и на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Икономическият министър Кирил Петков

С програма за 2,5 милиарда лева ще бъде подкрепен бизнеса чрез кредити чрез търговските банки, заяви министърът на икономиката Кирил Петков заяви: „Тези нови кредити към малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение“.

По-рано пред Нова тв министър Петков заяви, че голяма част от 631 млн. лева за ремонти на язовири са дадени на 7-8 фирми. Голяма част – 82% от работата по ремонтите на язовири, за които държавата е дала на държавното дружество „Монтажи“ 631 млн. лв. за 400 обекта, от които са готови едва 10, е възложена на 6-7 фирми. Той добави, че като министър не може да уволни ръководството на „Монтажи“, защото дружеството е под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК). Нейното ръководство също е несменяемо до провеждане на конкурс.

„Този тип шапки като Държавната консолидационна компания (ДКК) са опасни. ДКК си има собствен управленски борд и „Монтажи“ е под тях и няма задължение да се отчита пред министъра. Заради тази рамка, сложена отгоре, няма и обществени поръчки. Същото е с „Автомагистрали“ – шапки дружества, които дават възможност за избягване на обществени поръчки“, каза Петков.

Наближава с бърза скорост инициативата „Три морета“ и работим с много сериозен екип да поканим големи компании като Google и Amazon да дойдат в България, заяви Петков.  Отделно работим с българския бизнес да покани  своите партньори от 12-те страни, които са включени в инициативата. Това събитие да не бъде просто снимки и първи запознанства, а да докара реални сделки за българските компании, каза министърът по време на отчета.

„Осветлихме, че ББР беше дала на 8 фирми 946 млн. лв. Впоследствие видяхме, че са 1,8 млрд. лв. на 20 фирми. След това откритие сменихме устава, за да има максимален заем от 5 млн. лв., така че никой да не може да дава кредити по 100 млн. лв. от банка, която трябва да работи за малките и средните предприятия“, припомни Петков.

На пресконференицята министърът на икономиката оповести, че организира състезание на търговските аташета за привличане на чуждестранни инвестиции. Той подчерта, че задача на търговските ни представители зад граница е осигуряването на по-голям пазар за български износ: „Радвам се да кажа, че в момента сме в средата на периода на състезанието. Проектите и писмата за интерес, които всяко едно от тези търговски представителства докарва в Министерство на икономиката, са учудващи дори за мен. Конкуренцията се оказва, че работи„, обобщи Кирил Петков.

Вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков

Доказателствата за подслушването ще бъдат предоставени на комисии в следващия парламент, каза силовият вицепремиер Бойко Рашков.

Нямам право да обявявам конкретни лица, по които са прилагани специални разузнавателни средства (СРС), това  би било престъпление“, обясни Рашко по повод  информацията за подслушвани политици в месеците преди парламентарните избори на 4 април.“Случаите не са един и два, предприети са от специализирани органи в страната, по отношение на които на 45-ия парламент не му стигна времето да се занимае с тях. Проследявани са не само политически и обществени дейци, а протестиращи. Правната обосновка за разрешаването на подобни действия е предполагаемо участие в бунт, въстание. На това трябва да се обърне внимание. Доказателства има, ще ги предоставя на новосформирания парламент, в съответната комисия за контрол върху службите за сигурност и СРС„, каза Рашков

Накъдето се обърнем, е блато„, добави той за  работата на служебното правителство.  Напомни, че целта за предстоящите избори е всеки глас да бъде отчетен така, както е подаден вотът, а не така както някой иска да го манипулира и да изкриви картината на политическата обстановка. Има констатирани случаи на купуване на вот, на гласове, за това урудливо явление МВР няма вина.

Инцидентни са случаите, в които служители са опитали да съдействат на една или друга политическа партия„, заяви Рашокв.  Той критикува  предишното ръководство на МВР, че  изобщо не е разследвало сигнали за купуване на гласове от тогава управляващата партия. „Всички дела и разработки се отнасят само до случаи, свързани с други партии„, каза Рашков. И добави, че се е установила една професионална „лексика“ в служба на МВР, според която на клавиатурите си нямат Б.Б., ГЕРБ или ДПС.  Аз лично се съмнявам дали подобна служба в МВР би работила коректно, по закон срещу политически престъпления, свързани с гражданите„, каза Рашков.Рашков не конкретизира за коя служба на вътрешното министерство говори.

Рашков информира, че е  създаден щаб, който се ръководи от главния секретар на МВР и който ще се взаимодейства със службите. „Участие ще вземе жандармерията, която дори охранява машините, и национална полицията. Създадени са и местни щабове. Ще осигурим и транспортирането на машините„, каза МВР-шефът.

Процесът с движението на кадри в МВР е приключило, съобщи още Рашков. „Извършени са необходими промени, а не чистка„, заключи министърът.

Финансовият министър Асен Василев

Тези лица са свързани с лицата, които са санкционирани и като такива има голям риск да се работи с тях. Те нямат право да кандидатстват за обществени поръчки и държавните предприятия трябва да се въздържат от работа с тях„, така финансовият министър Асен Василев коментира списъка на министерството, публикуван днес за съдружници и управители на фирми на санкционираните от САЩ по закона „Магнитски“ Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Информацията сочи, че майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева, и братя Найденови – бившите съдружници на хазартния бос Васил Божков, попадат в разширения списък на засегнатите от закона „Магнитски“ лица.

Липсва предварителен контрол как се възлагат поръчки, липса на последващ контрол как се изпълняват, липса на заинтересованост на държавата като стопанин на ресурса на гражданите. Защото държавата пари не произвежда, тя ги взема от хората. Тези пари бяха харчени безконтролно“, заяви министърът на финансите Асен Василев по време на отчета на свършеното от служебното правителство.

Видяхме системно несъбиране на данъци в НАП. Вече има преориентация на тази агенция – в последните 30 дни се наблюдава значително повишаване на събираемостта“, заяви още Василев. По думите му вече има една изпреварваща събираемост и се очакват повече приходи в бюджета, отколкото е заложено предварително. Наваксани са и изоставанията в Агенция „Митници“, отбеляза Асен Василев.

Служебният кабинет подготвя актуализация на Бюджета. Тя няма да увеличи дефицита и ще бъде внесена след като заработи новия парламент, обясни  Асен Василев: „За да дадем пари, трябва да ги вземем отнякъде – или трябва да спрем течове и неефективни разходи, или да подобрим събираемостта. Министерството на финансите е фокусирано да работи и в двете насоки“.

Вицепремиерът Атанас Пеканов

Парите по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени, ще дойдат в рамките на тази година, това заяви  вицепремиерът Атанас Пеканов.

Планът не е предаден, има забавяне – то се дължи на предното правителство, което не го е подало, сега се работи по критики на Европейската комисия.  Страната ни ще получи 13% префинансиране от Механизма за възстановяване и устойчивост – това са около 1,6 млрд.  лева най-вероятно тази година, категоричен бе вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов. 

“Отчитаме липса на прозрачен и задълбочен обществен диалог в последната година по темата как функционира Механизмът и каква е ролята на държавата, което позволява да се разпространяват различни заблуди”, коментира той.  “Скоро след като Планът бъде внесен, надявам се в рамките на нашия служебен кабинет, определените средства ще се влеят в българската икономика и големият въпрос не е дали ще дойдат през август или октомври, а в какво ще ги инвестираме и как това ще направи страната ни по-сигурна и просперираща. Нека да не правим компромис с качеството на такъв важен за страната ни финансов ресурс. А забавянето се дължи на два фактора: политическото решение на предишното правителство да не предава Плана, а дори да ни остави техническа работа по него, както и нашето желание той да бъде по-добър и амбициозен”, допълни вицепремиерът.

Според него, както и според служебния кабинет, Планът не е бил достатъчно добър, което ги е мотивирало с встъпването в длъжност да рестартират работата на работната група и да отворят за набиране на нови проектни предложения. В рамките на изминалия месец вицепремиерът е провел над 45 срещи с представители на институциите, на Европейската комисия, с комисаря Йоханес Хан, посланици, представители на международните институции у нас, представители на гражданското общество, на тристранката, работодатели и синдикати, Икономическия и социален съвет. Получени са над 30 нови проекта, както и няколко предложения за реформи. В резултат на това е взето решение да се доработят около 50% от заварените проекти и да се впишат нови значими проекти и реформи.

Целта на промените е да залегнат някои наши ключови приоритети, да адресираме отворените критики на Комисията и да инициираме дълго отлагани генерални промени. В тях влизат: залагане на повече механизми за контрол на средствата, осигуряване на доброто изпълнение чрез помощ от страна на ЕК за използване на добрите практики от други страни, и не на последно място – повече ресурси да бъдат разпределени в регионите извън столицата.  От тези над 30 нови проектни предложения, които получихме, повечето са добри, но за съжаление не всички отговарят на строгите критерии на Европейската комисия. В момента разглеждаме 10 от новите проекти, които отговарят на целите и съвпадат с обществените интереси”, каза  Пеканов.

В сферата на образованието, „Национален STEM Център“, който ще бъде основният доставчик на професионално развитие за учителите в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM). В Центъра ще тренират олимпийските отбори на България, бъдещият ни научен авангард.

В сферата на здравеопазването, създаване на национална система за диагностика и лечение на инсулт в България. Тя ще надгради на текущото проектно предложение, което има за цел изграждане на първия в България център за обучение по интервенционална неврорентгенология, както и създаването на национална мрежа от високотехнологични центрове за диагностика и лечение на неврологични и съдови заболявания като мозъчен инсулт (строук центрове), но вече с национално покритие.

Стойчо Кацаров, здравен министър

 В допълнение на това, търсим варианти и за включване в Плана на система за оказване на бърза помощ по въздуха, за да не бъдем последната страна в Европа без такава и пациентите да получават съвременна и квалифицирана спешна медицинска помощ в рамките на т. нар. златен час с последващо транспортиране на пациенти и пострадали при необходимост,  от и до всяка географска точка на страната.

Здравното министерство възложи анализ на причините за високите нива на смъртност у нас при пандемията: „За да не се повтори това нещо“, обяви служебният министър д-р Стойчо Кацаров.Той предлага да отпаднат лимитите за регистрация в болниците: „Когато определяш лимити, изборът кой да се лекува го прави този, който определя лимитите. Когато нямаш лимити, изборът се прави от пациента“.  Лимитите  предизвикват неизплатени суми на болниците“, каза министърът  в понеделник. „Много болници осъдиха НЗОК, а тази година имаше няколко решения на съда, според които, ако дейността действително е извършена от болницата, не може да не бъде платена“, добави служебният министър.

Днес Кацаров  предупреди, че има риск от следваща вълна на коронавируса през есента и за да се предотврати тя, правителството работи по необходимите мерки и план.

Социалният министър Гълъб Донев

От намалени разходи в Бюджета са осигурени средства за добавката от 50 лева за всички пенсионери и за юли, каза вицепремиерът Гълъб Донев:Поехме ангажимент изплащането на 50-те лева за пенсионерите да продължи до края на мандата на служебното правителство“.

Надзорният съвет на НОИ предстои да приеме решение за увеличение на пенсиите на 1 245 000 пенсионери с 5%.  Така ще бъдат осъвременени пенсиите, които са отпуснати до 31 декември 2020 г.  Също така продължаваме с мисъл и за уязвимите групи на българското общество  тези български граждани, чиито доходи са под линията на бедност, каза той.

Гълъб Донев отчете намаляване на безработицата, което според него е добър знак, че икономиката се възстановява и излиза от застоя.

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се води „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.