Последни новини
Home / Законът / 302-ма кандидати допуснати до “външния” конкурс за 32-ма административни съдии (допълнена)

302-ма кандидати допуснати до “външния” конкурс за 32-ма административни съдии (допълнена)

Defakto.bg

Сред тях и бивш член на ЦИК, директор в МС, бивш кандидат за депутат, може би 

302 кандидати са допуснати до конкурса за първоначално назначаване в административните съдилища в страната. Това е т.нар. “външен” конкурс, за юристи не от съдебната власт. Те ще се състезават за 32 магистратски длъжности, като 10 от тях са за Административен съд- София-град (АССГ).

20 са недопуснатите кандидати – основно заради липсата на изискуеми юридически стаж от 8 години, има и такива с непредставени свидетелства за съдимост.

В списъка на допуснатите има познати имена. Включително на бивш член на Централната избирателна комисия – Мария Бойкинова, предложена от ГЕРБ.

Кандидат е и Росен Кожухаров – така се казва и директорът на правната дирекция в Министерски съвет.

Друго познато име е Елена Чернева, която за известно време оглавяваше Агенцията по вписванията, предложение на Реформаторския блок.

Боряна Методиева, адвокат, пък е името и на кандидат за депутат от ДПС в Перник на изборите през април.

Конкурсът за административните съдилища възбуди духовете заради решението на кадровиците по предложение на председателя на ВАС Георги Чолаков повечето длъжности да са за “външен” конкурс. Съотношението е 31 за първоначално назначаване срещу 23 за повишаване (вътрешният конкурс). В Съдийската колегия имаше и спорове конкретно за разпределението на 13-те бройки за АССГ и питания защо те преимуществено отиват за “външни” назначения – 10 срещу 3 за повишения. А днес по друг повод пред колегията Чолаков каза, че “външните” и “вътрешните” назначения ще са поравно, защото освобождаващите се бройки ще отидат за кандидати “под чертата” от  конкурса за повишаване, т.е. за кадри от системата.

Решението на “външния” конкурс бе обжалвано от съдията в СРС и д-р по административно право Васил Петров, който изтъкна че това намалява и неговите шанксове като съдия да бъде повишен. Тричленка на ВАС обаче обяви жалбатта за недопустима, понеже съдията няма правен интерес. Петчлененният състав на ВАС още не се е произнесъл.

А по повод жалбата на съдия Петров имаше и скандал – оказа се, че е била внесена и друга, фалшива жалба от негово име във ВАС.

About De Fakto

Проверете също

Пленумът на ВКС реши: Да спре използването на единната информационна система от 2 август (допълнена)

Това е недопустима подмяна на решенията на съдебния съвет и незачитане на законите, реагираха кадровици …

Изслушват кандидатите за европейски делегирани прокурори на 8 и 9 септември, избират ги на 10 септември

Изслушването на кандидатите за шест позиции на европейски делегирани прокурори в България ще е през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.