Последни новини
Home / Законът / Заради серия от нередности в Агенцията по вписванията Козарева си отива, новият директор е Даниела Митева

Заради серия от нередности в Агенцията по вписванията Козарева си отива, новият директор е Даниела Митева

Defakto.bg

Законите трябва да се променят  по начин, който  ограничава възможностите за злоупотреби, а не да ги легализира, смята  служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

Новият директор на Агенцията по вписванията е Даниела Митева – това съобщи на пресконференция министър Янаки Стоилов, който в синтезиран вид представи дейността на екипа си за един месец на власт.

Митева е  бивш изпълнителен директор на агенцията, освободена от  първия кабинет на Бойко Борисов през 2009 г.  Вчера на  пресконференция на служебното правителство,  премиерът Стефан Янев предупреди, че  досегшният шеф на Агенцията Габриела Козарева ще бъде сменена. На 9 юни здравният министър Стойчо Кацаров съобщи, че  агенцията умишлено се е забавила с регистрацията на новото ръководство на болница „Лозенец“, изчаквайки отстранения заради незаконни трансплантации проф. Любомир Спасов да подаде възражение по съдебен ред.

Като причина за кадровата промяна Стоилов посочи извършеният  одит в агенцията от Инспектората на МП и установените множество нарушения в държавната структура.  „Забавя се създаването на регистър за оповестяванията и пълномощниците. В резултат на тези и други констатации по мое предложение е освободен досегашният директор на Агенцията по вписванията и съгласувано с министър председателя, е назначена за нов директор Даниела Митева“, каза министър Стоилов.

Сред нарушенията той посочи  нарасналия брой на необработените годишни финансови отчети, които в  началото на 2017 г. са били около 350 хил., към момента достигат почти 1 милион“.

Освен това ЕК е започнала процедура за нарушение за неизпълнение за свързването на търговския регистър към Информационната система на бизнес регистрите, което е трябвало да стане точно преди 4 години, както и въвеждане на софтуер с отворен код, за да е общодостъпна тази система.

Констатирани са множество  нецелесъобразни разходи –  през миналата година Агенцията по вписванията сключва договор с „Информационно обслужване”, то определя цените и е изпълнител на договора, стойността е 1 млн. лева без ДДС.  При положение, че за подобна дейност в Министерството на правосъдието има изградена система за видеонаблюдение на три сгради на стойност от 100 000 лева без ДДС. Разликата е 10 пъти, подчерта Стоилов.

Установена е непоследователна кадрова политика в агенцията –  уволнявани са  хора, възстановени от съда, докато заплатата на главния секретар на Агенцията нараства три пъти за две години – от 1200 лв. на 4 200 лв.

В същото време в агенцията има 35 незапълнени щатни бройки, въпреки множеството забавени преписки и полаган извънреден  труд.

В сферата на българското гражданство министърът оповести, че са оптимизирани възможностите за получаване на българско гражданство.В момента от получаване на указа на вицепрезидента до издаване на документите, които удостверяват това право  минават 7 – 8 – 10 месеца. Това не само затруднява хората, които вече  имат вече признати права,  но е и условие за създаване на твърде лоши практики с участие на хора извън агенцията“, каза  Стоилов. Той посочи, че вече са променени вътрешните правила и сроковете и  процесът е значително ускорен и „се надяваме до края на нашата дейност той да бъде сведен до около месец„.  Подобен е проблемът и с подаване на документите за българско гражданство, поради което вече са предложени промени, които са обявени за обществено обсъждане.

В друго направление са констатирани  неиздадени  подзаконови нормативни актове, главно наредби,  като  някои от тях е трябвало да влязат в сила преди 1-2 или „доста повече години„.

Още няма окончателни резултати от проверката за големите обществени поръчки, които засягат главно затворите. Заместник-министърът Мария Павлова обясни, че петте проверявани поръчки в затворите са за над 75 млн. лева.  Стоилов обърна внимание обаче,  че българските затворници пият висококачествено кафе, чиято цена от 8 лева е скочила на 30 лв. за кг и то при положение, че маркови кафета могат да се закупят на много по-ниска цена.

Друг озадачаващ пример е  възлагането на строителен надзор и инвеститорски контрол на преустройство и ремонт на магазин в архивно помещение. За тази дейност са поискани 43 000 лева.  „Става дума за различни видове дейности, които се надзирават, но вероятно това са хора от ранга на Франк Лойд Райт, които ще контролират преобразяването на един магазин в архивно депо в течение на 6 месеца – на помещение с размерите на голям апартамент“, каза Янаки Стоилов.

Според зам.министър Иван Демерджиев е налице нарушение по Наредбата за минималните изисквания за мрежова и информационна сигурност. Оказва се, че Агенцията по вписванията няма назначен собствен служител, който да се занимава с това, няма и вътрешни правила, каза той.  С тази дейност се занимават основно хора, определени от „Информационно обслужване“. „Двама души на граждански договор за по 5000 лева месечно, с неограничен и безконтролен достъп до регистрите. Това е меко казано смущаващо“, заяви Демерджиев.

Демерджиев посочи и друго нарушение – Козарева се е самоопределила за ръководител на два европроекта, при изпълнението на които е трябвало да бъде контролирана от подчинения си главен секретар. По тях тя е получила 26 000 лв.

След внимателен анализ на установените нарушения, както в Агенцията по вписванията, така и в други структури на ведомството, ще бъдат сезирани компетентните органи, каза служебният правосъден министър.

В България доста неща са законни, дори мисля, че последните години управляващите доста добре се специализираха в това да се придаде законна форма на злоупотребите. Нека да не се подвеждаме  от това и да се задоволяваме само със законността, защото у нас законите трябва да бъдат променяни по начин, който да ограничава възможността за злоупотреби, а не да легализира злоупотребите“, заключи Янаки Стоилов.

Няма официално решение за прекратявана на механизма за наблюдение над България от ЕК, каза министърът в отговор на журналистически въпрос. След няколоко месеца  обаче предстои да бъде разпространен докладът за върховенството на правото, по който, опасявам се, претенциите към страната в тази посока, ще продължат, прогнозира Стоилов.

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.