Последни новини
Home / Законът / Правителството предложи и шефът на „Разузнаване“ -то Атанас Атанасов да бъде освободен

Правителството предложи и шефът на „Разузнаване“ -то Атанас Атанасов да бъде освободен

Defakto.bg
На преден план бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев и Атанас Атанасов, предложен за освобождаване от шефския пост на ДАР

Правителството предлага на президента Румен Радев да освободи ръководителят на Държавна агенция „Разузнаване“  Атанас Атанасов,  неговото място да заеме Антоан Гечев.  Това обяви говорителят на МС Антон Кутев след заседанието на кабинета.

В контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България под ръководството на Атанас Атанасов Държавна агенция „Разузнаване“ е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност„, съобщи Кутев мотивите на Министерски съвет.  Говорителят обяви също,че въпреки задължението по закона за Държавна Агенция „Разузнаване“ разузнавателна информация трябва да се  предоставя в  еднакво по обем съдържание на президента, като на председателя на НС и на министър-председателя, се оказало, че спрямо държавния глава този принцип не е бил спазван.

Атанас Атанасов и  бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев, се оказаха в неплатен отпуск  от 7 май до началото на септември при встъпването на служебното правителство. Още тогава премиерът Стефан Янев и вицепремиерът Бойко Рашков обявиха, че това е  недопустимо и прилича на саботаж на националната сигурност

Правителството най-напред предложи на президента,  а Радев освободи с указ Димитър Георгиев като шеф на ДАНС. В мотивите за това кабинетът посочи,  че   „подадената молба за отпуск – 123 дни в периода от 7 май до 6 септември, е демонстрация на нежелание той да изпълнява своите служебни задължения и функции, в контекста на перспективата да работи със служебно правителство“. И  прие, че има  „основания да се допусне, че Димитър Георгиев действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет“.

На мястото на Атанасов се предлага Антоан Гечев, който е полковник и в момента е съветник – Военен, военноморски и военновъздушен аташе в посолството на България в Рим. Гечев беше зам.шеф на служба „Военна информация“, която е всъщност военното разузнаване.

По предложение на новият шеф на ДАНС Пламен Тончев пък правителството е назначил нов зам.директор на Агенцията – Станислав Станчев, който ще доизкара мандата на освободеният преди десетина дни Недялко Недялков.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.