Последни новини
Home / Законът / “Правосъдие за всеки” пак пред Съдебната палата – ще следи новата процедура за избор на делегирани прокурори

“Правосъдие за всеки” пак пред Съдебната палата – ще следи новата процедура за избор на делегирани прокурори

Defakto.bg

В деня, в който Прокурорската колегия на ВСС открива нова процедура за избор на делегирани прокурори, “Правосъдие за всеки” обяви редовното си присъствие  пред Съдебната палата днес, сряда от 19 ч.   “Лаура Кьовеши дойде, свърши си работата и замина. Нашата работа си остава за нас. Трябва да я свършим спешно, ако искаме да имаме работещо и независимо правосъдие без прокурорски каскет! Затова изборите, които предстоят, са много важни, а нашата задача е да изпратим там достойни и смели хора с ясна визия и воля да проведат истинска съдебна реформа“, мотивират протеста от сдружението.

Участниците канят лидерите на партиите, които подкрепят протеста и са заявили  желание за конституционни и законови промени в Съдебната власт да  обявят своите намерения пред гражданите и да поемат публичен ангажимент за тяхното изпълнение. “Ние ще излъчим и запишем техните речи и идеи и ще ги систематизираме и припомним след конституирането на новото Народно събрание”, посочва от “Правосъдие за всеки”.

Движението ще проведе и традиционното шествие до сградата на Висшия съдебен съвет, за да провери  как върви изборът на делегираните прокурори.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен  открива  нова процедура избор на шестима делегирани прокурори. До новия вот се  стигна след като Колегията на Европейската прокуратура (EП) одобри само четирима от предложените от България десет магистрати, а непопълнената квота доведе в София европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Преди идването на Кьовеши Прокурорската колегия прекрати старата процедура след като се оказа, че участвалите в първия подбор не са събрали достатъчно подкрепа, за да бъдат предложени от съдебните кадровици на местата на шестимата отхвърлени. Колегиумът на Европейската прокуратура отхвърли шестимата, тъй като не отговаряха на изрично поставеното условие  за позицията – да са прокурори с опит в делата, по които ще работи  ЕП, и в международни разследвания. При срещата си с правосъдния  министър Янаки Стоилов, Лаура Кьовеши напомни, че Прокурорската колегия е поела ангажимент да изпрати 10 делегирани прокурори и това не подлежи на дискусия.

След посещенията си в София Кьовеши заяви, че европейските прокурори трябва да са “опитни, дръзки и смели” и даде да се разбере, че този висок критерий не подлежи на коментар: “Ако и тези кандидати не изпълнят нашите критерии, аз няма да направя предложение за тяхното назначаване. Националните власти могат да отправят предложения, но мое е решението дали да предложа тези кандидатури на моите колеги.

Кьовеши  предупреди също, че всеки опит за интервенция върху магистрати от екипа й ще бъде публично огласен от нея.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Татяна Жилова е новият председател на Съюза на съдиите в България

Татяна  Жилова от Административен съд София-град е новият председател на Съюза на съдиите. Тя беше …

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.