Последни новини
Home / Законът / Президентът пред европейските посланици: Служебното правителство работи за връщане на доверието в институциите

Президентът пред европейските посланици: Служебното правителство работи за връщане на доверието в институциите

Defakto.bg

На среща с Румен Радев акредитирани в страната посланици питат за  борбата с корупцията,  санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ и европейската интеграция на Северна Македония

Служебният кабинет доказа, че министри с различни политически убеждения могат да се обединяват около ясни принципи, приоритети и ценности, а едни от приоритетите на това правителство е  повишаването на прозрачността в работата на институциите и възвръщането на общественото доверие в тях – това е казал  президентът Румен Радев на работна среща в Националния исторически музей с посланиците на държавите членки от ЕС, Швейцария и САЩ, съобщи Прессекретариатът на президенството.  В срещата участва вицепрезидентът Илияна Йотова, както и представител на Европейската комисия в България.

По време на разговора са обсъдени наложените санкции върху български физически лица и компании по Глобалния закон „Магнитски“ на САЩ.  Президентът е посочил, че  от следващия български парламент ще се очаква да изработи правна рамка, която да предвижда процедури и подходи за реакция от  институциите при други подобни случаи. Служебното правителство вече е предприело първоначални стъпки в тази насока, за да не допусне блокиране на обществени средства и да защити банковия сектор в страната. Румен Радев е призовал за изработване на мерки и на европейско ниво, за да не се стига до блокиране на предвидени за отделни държави членки европейски средства.
Гражданите изискват реални резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и очакват неотклонен ангажимент на българските институции и
партньорите на страната ни за утвърждаване на справедливостта и прозрачността, посочи още президентът.

Коментирано е и изразходването на огромни публични средства от бившето правителство чрез т.нар. in-house възлагане, а не чрез обществени поръчки.

Президентът Радев  смята за стъпка в правилната посока решението на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент да изпрати мисия в България след наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ на български физически лица и фирми.

Утвърждаването на Инициативата „Три морета“ като платформа за активно икономическо и инвестиционно партньорство е важно не само за страните от
Източна Европа, а и за постигането на реално социално и икономическо сближаване в Европейския съюз, казва държавният глава по време на срещата. Той  откроява приноса на българското домакинство за привличането на Гърция като гост на форума в София, както и за търсенето на интелигентни решения в областта на транспортната, енергийна и дигитална свързаност в региона, чрез свързването на научните и образователни центрове на страните участнички.
Радев оценил като добри  позитивните сигнали през последните седмици в отношенията между България и Република Северна Македония и възстановяването на диалога на най-високо равнище. Той е изразил надежда този диалог да води към конкретни устойчиви и необратими резултати в двустранните ни отношения с Република Северна Македония, което да ускори и европейската перспектива на югозападната ни съседка.

 

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.