Последни новини
Home / Законът / Съдът разпореди на синдика на „Ню геймс“ да не се съобразява с черния списък по „Магнитски“ и да поиска изваждане на фирмата от него

Съдът разпореди на синдика на „Ню геймс“ да не се съобразява с черния списък по „Магнитски“ и да поиска изваждане на фирмата от него

Defakto.bg

Софийският градски съд (СГС) е наредил на синдика на обявеното в несъстоятелност дружество „Ню геймс“, през което Васил Божков организираше лотариите си, да продължи да изпълнява дейността си. При това – без да се съобразява с решението на Министерския съвет са съставяне на „черен списък“ заради санкциите на САЩ по закона „Магнитски“, както и със самия списък, обявен от финансовото министерство.

Това съобщи „Сега“ и цитира определение на съда от 14 юни. В него на синдика се указва , че „при създаването на каквито и да е пречки от държавни органи и институции, респективно банки или други правни субекти“, трябва да бъде уведомен съдът „за предприемане на подходящи процесуални действия“.

На синдика е наредено също да сезира правителството и Министерството на финансите за изключване на „Ню геймс“ АД от публикувания на 9 юни допълнителен списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC). В случай на отказ, той трябва да бъде обжалван пред административния съд, указва още СГС.

През януари тази година cъдия Жaĸлин Koмитoвa от СГС обяви „Ню геймс“ в несъстоятелност, oбяви и нeплaтeжocпocoбнocт нa дpyжecтвoтo, c нaчaлнa дaтa 27 фeвpyapи 2020 г., пpeĸpaти нeгoвaтa дeйнocт, нaзнaчи вpeмeнeн cиндиĸ, ĸoйтo дa зaпoчнe ocpeбpявaнe нa имyщecтвoтo. Πocтaнoви oбщa възбpaнa и зaпop въpxy имyщecтвoтo и пpoдължи нaлoжeнитe вeчe зaпopи въpxy бaнĸoвитe cмeтĸи и възбpaнa въpxy Teлeфoннaтa пaлaтa. В същото решение съдия Комитова остро разкритикува ролята на държавата за фалина на акционерното дружество, а оттам и за нанесените непоправими вреди не само върху него, но най-вече върху гражданите, участвали в игрите на „Национална лотария“.

Тогава обаче никой не предполагаше, че производството ще протича и в условията на санкции от САЩ по глобалния закон.

Министерството на финансите огласи два списъка на 4 юни. В единия, озаглавен  „Рестриктивни мерки на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC“, са свързаните с Божков и Делян Пеевски дружества. Преди това правителството реши да бъде създаден „черен“ списък на лица и фирми, които попадат в обхвата на мерките, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи на министерството на финансите на САЩ. Държавните и общинските фирми, както и всички ведомства трябва веднага да прекратят всякакви връзки с тях и да не влизат в нови взаимоотношения. На 9 юни бе публикуван и допълнителният списък.

Партията на Васил Божков „Българско лято“ вече поиска Върховният административен съд да спре предварителното изпълнение на решението на правителството от 4 юни за съставянето на списъка по „Магнитски“, предстои произнасяне на ВАС. По същество  „Българско лято“ атакува решението на Министерския съвет като нищожно.

Дружество на Делян Пеевски също атакува пред Върховния административен съд (ВАС) решението на правителството с предпазните мерки по „Магнитски“. Пеевски оспорва решението чрез „Интръст“ ЕАД, на което е едноличен собственик на капитала. Дружеството попадна в черния списък на Министерството на финансите.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.