Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков: Десет години прокуратурата противозаконно е имала достъп до секретните разработки на МВР

Бойко Рашков: Десет години прокуратурата противозаконно е имала достъп до секретните разработки на МВР

Defakto.bg

Гражданите,  които искаха да се смени управлението и главният прокурор, са окачествени от обвинението като престъпници против републиката

Започнало е  такова мащабно наблюдение със СРС, което е принудило служителите от съответните органи  да работят извънредно

По искане на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, прокуратурата е имала достъп до всички оперативни разработки на МВР, независимо, че Законът за защита на класифицираната информация забранява това.  Това обяви  министърът на вътрешните работи  Бойко Рашков пред „Алтернативата“ по ТВ1.

Повод за разговар бе казаното от финансовия министър Асен Илиев на отчета на правителството онзи ден,  че е прието ограничително тълкувание на свързаните с Делян Пеевски лица по закона „Магнитски“, защото ако се приеме по разширено тълкуване в списъка трява да влезе цялата държава заедно с банковия сектор.  На въпрос – това  отнася ли се и  за службите за сигурност и толкова  ли са свързаните лица с модела „Кой“, отговорът на Рашков бе лаконичен: „Не можете да си предствате колко са свързани такива като Пеевски и други със службите за сигурност и за  обществен ред в един период от 10 години! Ръководствата на службите, включително и разузнаването, (чиито предложен за отстраняване шеф традиционно  провидя за освобождаването си „дългата ръка на Кремъл“) и контразузнаването са били под силно влияние от Пеевски и не само, отговори Рашков. Публична тайна е и влиянието на Пеевски в съдебната власт, включително и за назначенията на ръководни лица и прокуратурата, напомни той.

Както сегашния, така и предишния главен прокурор, са продукти на тази власт – видима и невидима“, каза Рашков. Напомни, че докладът на турските служби за контрабанда на цигари в Турция,  последван от забрана Пеевски и Доган да посещават страната, е предаден на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, но и досега е  потънал в прокуратурата.

Нашата родна прокуратура е охарактеризирала протестното движение и хората, които искат се смени управлението и главният прокурор, като терористи“, продължи Бойко Рашков.

Той уточни, че прокуратурата е прилагала СРС-та не само срещу политически активни хора, но и срещу протестиращи. „Прокуратурата е приела правна квалификация по чл. 95 от НК- престъпление  против сигурността на Републиката. Това е една много тежка правна квалификация, с която нашата родна прокуратура е характеризирала протестното движение. Хората, които са искали да се смени управлението и главния прокурор са характеризирани като престъпници против републиката“, каза той и наблегна, че през  40 – годишния си професионален опит за първи път вижда подобна квалификация и отношение към гражданите.

Това престъпление фигурира от 1968 г. На мен не ми е известно някой да си е позволил да квалифицира това деяние. Започнали са такова мащабно наблюдение със СРС, което е принудило служителите от съответните органи за прилагане на СРС да работят извънредно. Това е коствало огромни суми за извънреден труд. Служителите са били натоварване до краен предел“, допълни Бойко Рашков. Броят на подслушваните и следените е много по-голям от обявения до този момент.

На въпрос как МВР работи с прокуратурата, Рашков разказа, че МВР работи с прокурорите по места, а не с главния прокурор на когото няма доверие. Даде пример как прокуратурата успешно е заобиколила Закона за защита на квилифицираната информация и е получила достъп до секретната инфорамция на МВР.

„Натъкнах се на документи отпреди 10 години, когато Цацаров е бил главен прокурор. Той е сключил споразумение с,  тогавашното ръководство на МВР, с което е направен успешен опит да се заобиколи закона за защита на класифицираната информация.

Споразумението предвижда възможност определени от главния прокурор държавни обвинители да се запознават и да четат оперативните разработки на служителите на МВР. Това означава, че ако един оперативен работник придобие сигнал и той  регистрира оперативна разработка, тя вместо да е известна само на него, автоматично по силата на това споразумение става достояние на прокурор, посочен от Главния прокурор.  По какъв критерии се определя този прокурор, нямам представа. Има повод да подчертая, че в МВР става дума за основна дейност, на принципа на конспиративност. Тук става дума за 10 годишен период, в който самото министерство е позволило да се разконспирира една секретна информация и така реално оперативна информация,  е изтичала към прокуратурата, до която прокурорите нямат достъп и въпреки императивните разпоредби на закона за защита на класифцираната инфорамция“

Министърът заяви, че от разговори с оперативни служители е научил как  по „странни“ причини прокурори са спирали работата по определена разработка. До преди две години дори не са искали да се подписват на контролния лист, че четат тази информация, разказали оперативни служители, а те носят отговорност за опазването й.

В закона за защита на класифицирана информация за прокурорите важи принципа „необходимост да се знае“,  а той се отнася само за досъдебните дела, които се разпределят на прокурора на случаен принцип, подчерта Бойко Рашков.

Това „абсолютно противозаконно споразумение“ , вече е  разтрогнато, каза той.  Споразумение вече не е валидно, заяви министърът, но продължава да се удивлява  как прокуратурата е пренебрегнала факта, че  по силата на закона,  няма достъп до тази секретна информация, която по същество е държавна тайна.

Предстоят проверки на ДАНС и ДКСИ на нерегламентирания достъп до класифицирана инфорамация.

На въпрос за избора на Антон Златанов за шеф на СДВР, „човекът отговорен за една от двете батални нощи по време на протестите“, Рашков заяви: „Сега няма да ви отговоря. След няколко дни ще получите отговор по друг начин“.  

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.