Последни новини
Home / Законът / Гешев пита Департамента по правосъдие на САЩ какво да прави с образуваните проверки по закона „Магницки“

Гешев пита Департамента по правосъдие на САЩ какво да прави с образуваните проверки по закона „Магницки“

Defakto.bg

Върховна касационна прокуратура изпрати писма чрез Министерство на правосъдието до Департамента по правосъдие на САЩ, с които поиска информацията,  на която са основани констатациите на компетентните американски органи по отношение по шестимата български граждани и свързаните с тях търговски дружества, съобщи държавното обвинение.  Изпратените писма са отделни  за всеки един от санцкционираните.

Информацията, послужила като основание за наложените им санкции, е поискана във връзка с образуваните проверки, след самосезиране от страна на Прокуратурата на Република България по повод официално оповестяване за наложени санкции на български граждани от Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерство на финансите на САЩ„, пише в съобщението.

Исканията са във връзка с образуваните у нас проверки срещу шестимата, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева: „Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация беше основание за предприемане на действия от страна на българската прокуратура, съгласно нейните правомощия. Информацията би помогнала за изясняване предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване“. Информация ще бъде търсена и от българските институции.

На 2 юни т.г. Министерството на финансите на САЩ наложи  мащабни санкции на шестима  българи и на 64 компании съгласно закона „Магнитски“. Мярката е насочена срещу Васил  Божков, Делян  Пеевски и Илко Димитров Желязков – бивш зам.-председател на Дирекцията за техничеки операции (ДАТО) и настоящ зам.-председател на Бюрото за контрол над спецразузнавателните средства от квотата на ДПС. Наред с Божков, Пеевски и Желязков публично бяха оповестени и бившите длъжностни лица Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов.

Американската страна посочи, че  въпросните лица и дружества са санкционирани съгласно Указ 13-818, който допълва и прилага Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност при нарушаване на човешките права и е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на човешките права и корупция в целия свят. Изрично за Пеевски бе посочено, че като народен представител той  използвал Желязков, като посредник и съучастник в търговията с влияние и даването на подкуп с цел защита от обществен контрол и за оказване на влияние върху ключови институции и сектори в българското общество.

Санкционираните  oт CAЩ шecтимa бългapи ca paздeлeни нa двe гpyпи – eднитe ca caмo cъc зaбpaнa зa влизaнe в Щaтитe (Aлeĸcaндъp Maнoлeв, Πeтъp Xapaлaмпиeв, Kpacимиp Toмoв ), пpи дpyгитe ocвeн тaзи зaбpaнa ca нaлoжeни и иĸoнoмичecĸи мepĸи cпpямo тяx и ĸoмпaниитe, ĸoитo пpитeжaвaт (Дeлян Πeeвcĸи, Bacил Бoжĸoв, Илĸo Жeлязĸoв ).

Bcяĸa eднa ĸoмпaния, ĸoятo имa тpaнзaĸция c лицaтa и фиpмитe, нa ĸoитo ca нaлoжeни иĸoнoмичecĸитe caнĸции oт CAЩ, мoжe дa бъдe глoбeнa c 250 000 дoлapa, нo мoжe дa бъдe глoбeнa и двa пъти в paзмepa нa cyмaтa, ĸoятo e билa пpeвeдeнa, дoгoвopeнa или чacт oт тъpгoвcĸитe им oтнoшeния, коментира  новоизбраният шеф на Висшия адвокатски съвет адвокат Ивайло Дерменджиев.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.