Последни новини
Home / Законът / „Градус“ съди Светослав Илчовски за милиони, собственикът Иван Ангелов завел и наказателно дело за обида и клевета

„Градус“ съди Светослав Илчовски за милиони, собственикът Иван Ангелов завел и наказателно дело за обида и клевета

Defakto.bg

Искове и срещу втория бизнесмен, свидетелствал пред комисията „Манолова“

Шокиращите свидетелства на бизнесмена Светослав Илчовски пред временната комисия на предния парламент, вече отекват и в заведени срещу самия него дела от „потърпевшите“. В съобщение до медиите  „Градус“ АД обявява за заведени искове за непозволено увреждане за милиони, както и за частно наазателно дело за обида и клевета – по тъжба на собственика на фирмата Иван Ангелов.

Пред комисията на 45-о НС, която ревизираше управлението в последните 10 г., земевладецелът Илчовски разказа за рекет от ГЕРБ, за да бъде оставен да продължи бизнеса си, но най-вече за произхода на кюлчетата в спалнята на Бойко Борисов – подаръци за рождения ден на бившия премиер,  за фотографиралата ги „Мата Хари“ – плеймейтка, също наета за Борисов от „приятели“ и т.н. Част от разказа му визираше и собтвеника на „Градус“ Иван Ангелов (наричан от него Иван Пилето), влючително сред подарилите кюлче на министър-председателя. После пък самият Ангелов застана пред комисията, за да опровергава казаното, макар че се пооплете.

После пред комисията „Манолова“ се яви и втори бизнесмен, зеленчукопроизводителят Павел Стоименов, посочил Иван Ангелов като „контрольор“ на целия старозагорски регион

Прокуратурата обяви проверка, Илчовски бе викан на разпит. За започнало разследване по темата не е известно. Иначе миналата година бе спряно друго разследване – за незаконно използване на спецтехнически средства в борисовата спалня, защото извършителят оставал незивестен.

Сега от „Градус“ АД обявяват, че:

„Във връзка с безпрецедентните политически и медийни атаки през последните седмици, целта на които бе накърняването на безупречния имидж на “Градус“ АД и нанасянето на финансови загуби, както на дружеството, така и на неговите акционери, Ви уведомяваме за предприети правни действия, с които се търси отговорност от лицата, участвали в опита за дискредитиране на компанията“.

Отговорност се търси чрез:

  • „Градус“ АД сезира Комисията за финансов надзор за разпространяването на невярна и подвеждаща информация от Светослав Илчовски и определени други лица относно „Градус“ АД и цената на неговите акции, което представлява грубо нарушение на Европейския регламент (ЕС) № 596/2014 относно пазарната злоупотреба. Наложената на нарушителите глоба може да достигне до 5 милиона лева.
  • “Градус” АД подготвя иск по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите срещу Светослав Илчовски за обезщетение на неимуществени и имуществени вреди в размер на 10 000 000 лв.
  • Поради мащаба на политическата атака, засегната не бе единствено компанията, но и всички нейни акционери. В тази връзка, един от основните акционери и член на Съвета на директорите на „Градус“ АД, г-н Иван Ангелов уведоми дружеството за подготвени или заведени от него пет отделни съдебни иска.
  • Иван Ангелов е завел и иск срещу Светослав Илчовски по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите за обезщетение на неимуществени вреди, в следствие на обидни и клеветнически твърдения. Стойността на иска е определена на 300 000 лв.
  • Във връзка с опит за опозоряване на името и приписването на престъпления е заведен иск срещу Светослав Илчовски на основание чл. 247, ал. 1, т. 2, вр. с чл. 80 от НПК за престъпления по чл. 148, ал. 2, вр. с ал. 1, т. 2, предл. 2, вр. с чл. 147, ал. 1, предл. 1, вр. чл. 26 от НК и по чл. 148, ал. 1, т. 2, предл. 2, вр. с чл. 146, ал. 1 от НК.
  • Във връзка с опит за опозоряване на името и приписването на престъпления на члена на Съвета на директорите на „Градус“ АД Иван Ангелов от Павел Стоименов, срещу него е заведен иск на основание на основание чл. 247, ал. 1, т. 2, вр. с чл. 80 от НПК за престъпление по чл. 148, ал. 2, вр. с ал. 1, т. 2, предл. 2, вр. с чл. 147, ал. 1, предл. 1 от НК;
  • Заведен е и иск срещу Павел Стоименов по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите за обезщетение на неимуществени вреди, вследствие на обидни и клеветнически твърдения. Цената на иска е 150 000 лева.
  • Иван Ангелов подготвя иск за вреди срещу лицето Светослав Илчовски на основание чл. 45 от ЗЗД във връзка с разпространяването на невярна и подвеждаща информация за публичното дружество „Градус“ АД, което представлява пазарна манипулация. Искът е за обезщетение за имуществени вреди, свързани с безпрецедентното обезценяване на акциите на „Градус“, чийто размер може надхвърли  5 милиона лева. Размерът на вредите може да се увеличи многократно, ако подобни искове бъдат заведени и от други акционери в „Градус“ АД.

„Вярваме, че правовата държава осигурява необходимата защита на българския бизнес и институциите ще установят кой стои зад опита за дискредитиране на компанията“, завършва съобщението.

На снимката: Илчовски (вдясно) и Ангелов (в средата) пред парламентарната комисия

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.