Последни новини
Home / Законът / Трима от ВАС пратиха в Конституционния съд такси по Закона за водите

Трима от ВАС пратиха в Конституционния съд такси по Закона за водите

Defakto.bg

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) сезира Конституционния съд за такси по Закона за водите.

С окончателно определение съдиите Галина Солакова, Мариета Милева и Бранимира Митушева спират конкретното дело пред тях до произнасянето на КС.

Делото е образувано по жалби на няколко дружества срещу Тарифа за таксите за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяване. Те оспорват тарифата както заради сериозни нарушения при приемането й, така и определени въведени такси, заради нарушения на принципа те да съответстват на направените разходи. Част от тях са свързани в промени в Закона за водите.

Текстът на чл. 4, ал. 1 от тарифата възпроизвежда разпоредбата на чл. 194, ал. 4, т. 1 от Закона за водите, която предвижда, че таксата за ползване на воден обект за изземване на наносни отложения от река Дунав и водохранилища се определя на базата на разрешения обем за изземване. Следователно при определяне на таксите за право на ползване на водите законодателят възприема диференциран подход, който се основава на вида на извършваната дейност (водовземане или ползване на воден обект за изземване на наносни отложения), като в първия случай таксата се определя върху реално получен (отнет) обем, а във втория се основава на прогнозен, вероятен обем, който може да не бъде достигнат.

По този начин при осъществяване на правото на ползване на водите стопанските субекти са поставени при различен правен режим. Съгласно чл. 19, ал. 2 от Конституцията на Република България законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.
Върховните съдии приемат, че възприетият от законодателя подход при определяне на таксата за право на ползване на воден обект за изземване на наносни отложения от река Дунав поставя стопанските субекти, които осъществяват тази дейност, в неравноправно положение спрямо останалите ползватели на водите. Именно това поражда съмнение на съответствието на чл. 194, ал. 4, т. 1 ЗВ с принципа за еднакви условия за стопанска дейност на гражданите и юридическите лица, установен с чл. 19, ал. 2 от Конституцията на Република България. Поради това върховните магистрати приемат, че разрешаването на въпроса за съответствието на чл. 194, ал. 4, т. 1 с чл. 19, ал. 2 от основния закон е от съществено значение за произнасянето на ВАС по съществото на спора и е необходимо тълкуване от Конституционния съд.

About De Fakto

Проверете също

Законът за личния фалит мина единодушно на първо четене в правна комисия

Комисията по правни въпроси в парламента  прие на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите …

Градска прокуратурата предлага на Гешев да иска имунитета на още един депутат от ГЕРБ – СДС

Софийска градска прокуратура (СГП) предлага на главния прокурор Иван Гешев да внесе искане за привличане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.