Последни новини
Home / Законът / Авторите на модел 4 подадоха оставки като членове на ВСС

Авторите на модел 4 подадоха оставки като членове на ВСС

Defakto.bg

Авторите на радикалния модел за реформа на съдебната карта, модел 4, подават оставки като членове на Висшия съдебен съвет.

Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев обявяват решението си публично, чрез обръщение към съдиите в Република България.

Двамата са членове на Съдийската колегия на съвета и то от професионалната квота – директно избрани от магистратите в страната.

Димитрова бе председател на Окръжен съд – Бургас, а Шекерджиев – наказателен съдия от ВКС.

Без да го заявяват директно, двамата дават да се разбере, че напускат кадровия орган заради политическия отказ предложенията им за реформа да бъдат приети. За да сме честни докрай обаче, се налага да напомним, че идеите за промяна на родовата подсъдност, които превръщат окръжните съдилища в същинска първа инстанция по дела, придружени с „примери“ за трансформирането на 55 РС в териториални отделения, бяха сериозно критикувани и от съдии, адвокати, нотариуси, съдебни изпълнители.

Във вторник на заседанието на Съдийската колегия се открои и че въпреки реалното „закриване“ на темата обсъждането формално ще продължи и в Министерството на правосъдието ще бъдат внесени всички разработки по модел 4 плюс изготвени законови предложения, тъй като са част от европроекта за 6 милиона лева, изпълняван от ВСС и той трябва да има финал. Проектът е по ОПДУ за Единната информационна система на съдилищата и реформата на съдебната карта.

Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев напускат ВСС година и няколко месеца преди изтичането на мандата на този му състав, което ще стане през октомври 2022 г. Те са също председатели на комисии – Димитрова на тази за съдебната администрация, Шекерджиев – на КАК. Любопитното е и че напускат съвета навръх ключов избор – на нов председател на ВКС.

Сега съдиите трябва да изберат нови двама, които да довършат мандата им. Другият вариант е Съдийската колегия вместо 14-членна да остане да работи в 12-членен състав.

Досега с оставки в знак на несъгласия ВСС е напускан само от съдиите Галина Захарова и Капка Костова – но тогава бе заради принципното им неприемане на водената от мнозинството в самия съвет кадрова, а и друга политика.

Публикуваме обръщението без съкращения.

 ОБРЪЩЕНИЕ

към съдиите в Република България от Боряна Димитрова и Красимир Шекердркиев -членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

С настоящото обръщение бихме искали да благодарим на всички, които ни гласувахте доверие като изборни членове на Съдийската колегия на Висш съдебен съвет и ни възложихте надежди и очаквания за промяна. Благодарим за това, че през изминалите четири години бяхте наш коректив и съветник. Помогнахте ни да не губим връзка с реалността въпреки постоянните отклонения в дневния ред на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет от важните за съдебната система и в частност- за съдилищата, теми.

Подаваме оставки с чувство на удовлетвореност, че реално отворихме дебата за промени в съдебната система. От самото начало на дейността на този състав на СК на ВСС поставихме на масата редица проблеми, на които очаквахме да дадем рационални решения, но до такива често не стигахме. С ясното съзнание, че съществена промяна в системата, от каквато се нуждаем след Закона за съдебната власт от 2016г., би могла да бъде извършена само чрез законодателни изменения и политическа воля, положихме всички усилия, за да бъдем чути. Силно ни се иска, след утихване на предизборните страсти, дебатът за промени да не спира и считаме, че от тук нататък като съдии ще бъдем по- полезни за системата.

Надяваме се, че внесохме достатъчно „шум” вътре и извън системата, за да се осветят пределно ясно големите и малките проблеми на съдилищата, да бъде достатъчно добре фокусирана отговорността на властите и да не се получава изкривена интерпретация при решаването им занапред.

Надяваме се, че всички разумни предложения за справяне с проблемите на съдилищата и в правосъдието ще намерят място при решаването на политическата задача за съдебната реформа. като членове на ВСС не отстъпваме от становището си, че е време за категорични мерки, свързани с върховенството на правото и с ефективността, и ефикасността на съдилищата в България, без да се забравя, че системата се състои от хора, а самата тя работи за хората. Ако цената на вниманието към истинските проблеми в съдилищата и на съдилищата са нашите оставки, подаваме ги с чувство на задоволство, но и на загриженост.

С огромно уважение и почит към всички вас

Боряна Димитрова

Красимир Шекерджиев

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Един коментар

  1. Жалко, много жалко! Успех съдия Димитрова и съдия Шекерджиев! Рано или късно този модел в каквато и да било разновидност ще се случи, просто е неизбежно и с оглед поетите ангажименти към ЕС!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.