Последни новини
Home / Законът / Вместо унижения за хората с трайни  увреждания, да се въведе облекчен режим за ТЕЛК, настоява омбудсманът

Вместо унижения за хората с трайни  увреждания, да се въведе облекчен режим за ТЕЛК, настоява омбудсманът

Defakto.bg

 

Омбудсманът Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева започна  битка за  промени в система за медицинска експертиза, която де факто подлага на унижения  хора с необратими увреждания.

В препоръка до  служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров тя посочва, че  институцията й е засипана от  сигнали и жалби, в които хората в неравностойно положение търсят съдействие за разрешаване на проблемите си. „Един от сериозните проблеми, на който до момента не е намерено решение, е определянето от ТЕЛК на срок на инвалидността, който не е пожизнен, при граждани с дефинитивни състояния без възможност за пълно или частично възстановяване“, пише Диана Ковачева.

Тя посочва, че причина за това най-често е изискването на чл. 69, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза, съгласно който при множествени увреждания, някои окончателни, срокът на инвалидността се определя от една до три години.

Омбудсманът акцентира, че в голяма част от случаите съпътстващите увреждания, които налагат периодичното преосвидетелстване на граждани, нямат решаващо значение при определяне на общия процент трайно намалена работоспособност (вида и степента на увреждане), а нерядко изобщо не участват при оценката. Освен това, при преосвидетелстване на тези граждани, от ТЕЛК изискват те да представят документи, доказващи и трайното  увреждане. Според гражданите, това е унизително и лишено от всякаква логика изискване, тъй като поставената им диагноза е дефинитивна, т.е. окончателна и необратима.

Ковачева обръща внимание и на факта, че честото преосвидетелстване на такива граждани, освен затруднения и финансови разходи за тях, допълнително натоварва и органите на медицинската експертиза.

Общественият защитник препоръчва на здравния министър да се регламентира определянето на пожизнен срок на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане за всички случаи, когато водещото увреждане е необратимо. Тя настоява още да се ускори въвеждането на информационната система „Медицинска експертиза“ и да се създаде възможност за подаване на всички документи за ТЕЛК по електронен път.

Според Диана Ковачева в условията на пандемия тази системата не само ще помогне на гражданите, които разполагат с техническа възможност, да изпращат по                                   електронен път документите си, но и ще осигури достъп на отговорните органи до цялата медицинска информация, която има отношение към експертизата.

В препоръката си до здравния министър, омбудсманът настоява засили  контрола върху дейността на органите на медицинската експертиз и да не се допускат случаи на механично назначаване на допълнителни изследвания и консултации, които не са необходими за експертизата или са налични във вече представените медицински документи.

Омбудсманът е категорична, че е необходимо навременно да се осигурят на здравноосигурените лица всички необходими изследвания и консултации за експертизата, които да бъдат заплащани от НЗОК.

Диана Ковачева настоява също за проверки на всички РКМЕ и ТЕЛК в страната във връзка с осигуряване на достъпна среда – пред и в сградите, за явяващите се за освидетелстване и преосвидетелстване хора с увреждания, както и на организацията на работа на комисиите. За  сюрреалистичната картина на глухите и тесни коридори, в които хора с увреждания няма къде да седнат,  наскоро писа в. Сега.  По този повод тя настоява за проверки на всички комисии за медицинска експертиза във връзка с осигуряване на достъпна среда за явяващите се за освидетелстване и преосвидетелстване хора с увреждания, както и на организацията на работа на комисиите.

„За съжаление, провеждането на голяма част от изследванията, особено високоспециализираните в дома на тези граждани е невъзможно, а специалистите отказват да ги посетят за провеждане на необходимите за експертизата консултации“, подчертава омбудсманът.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.