Последни новини
Home / Законът / Еврокомисар Рейндерс предлага новата съдебна карта да се консултира с Венецианската комисия

Еврокомисар Рейндерс предлага новата съдебна карта да се консултира с Венецианската комисия

Defakto.bg

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов проведе видеоконферентен разговор с еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс в четвъртък вечерта. Двамата обсъдиха редица актуални въпроси в правната сфера. Това съобщиха от МП.

По горещата тема за реформата на съдебната карта у нас (по модел 4, гласуван от ВСС, но неприет включително от политическите сили – тук и тук) еврокомисарят реагира положително на предоставената информация за организирания от министерството дебат. Нещо повече – Дидие Рейндерс е предложил новата карта да се изготви в сътрудничество с Венецианската комисия. Еврокомисарят приветства позицията на министър Стоилов, че окончателното приемане на новата съдебна карта трябва да се случи след конституирането на новото Народно събрание. Предвид и на факта, че темата е от голямо обществено значение, а предложеният модел на реформа предвижда закриването на над 50 районни съдилища в страната.

Янаки Стоилов е повдигнал въпроса за необходимостта от публичен анализ на специализираното правосъдие у нас. И е информирал еврокомисаря, че е поискал данни за работата на тези институции и част от тях вече са ги предоставили и те ще бъдат анализирани в правосъдното ведомство. Преди време, в отговор на изпратена и до Брюксел протестна декларация на Прокурорската колегия срещу намерението за закриване на спецструктурите като посегателство над независимостта, ЕК отговори, че следи ставащото, в контекста на върховенството на върховенството на закона.

Двамата са обсъдили и резултатите от преминалото посещение на главния прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши. Министър Стоилов е потвърдил, че след визитата й в София Висшият съдебен съвет е открил процедурата по избор на 6 делегирани прокурори.

И още:

„Рейндерс изрази задоволство от доброто сътрудничество на Европейската комисия с настоящото българско правителство. Той приветства включването на темата за електронното правосъдие в Националния план за възстановяване и устойчивост, който настоящият кабинет довършва, както и настоя за по-голяма свързаност на българските регистри с европейските. Комисар Рейндерс открои нуждата от ускоряване на обмена на информация между българските системи за съдимост и Европейската информационна система на регистрите за съдимост.

Еврокомисар Рейндерс подкрепи идеята на проф. Стоилов за започване на широка дискусия за общоевропейски механизъм за борба с корупцията във връзка с чужди юридически актове по отношение на лица, свързани с пране на пари, организирана престъпност и корупция“.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.