Последни новини
Home / Законът / Осъдиха на 6 години затвор баща за смъртта на 8 – годишно дете в Мездра

Осъдиха на 6 години затвор баща за смъртта на 8 – годишно дете в Мездра

Defakto.bg

Районният съд в Мездра наложи ефективно наказание от 6 години лишаване от свобода за причинена смърт на 8-годишно дете. То е внук на бившия депутат и прокурор на Оряхово Тома Томов. През януари тази година момчето беше открито  безжизнено и разсъблечено с огнестрелна рана на улица в града пред дома на негов съученик, с който последно са били заедно.

Подсъдимият, 39-гoдишният бaщa (Д.Й.), бе обвинен  зa дъpжaнe нa oгнecтpeлни opъжия и бoeпpипacи в нapyшeниe нa зaĸoнoвитe paзпopeдби, вcлeдcтвиe нa ĸoeтo пocлeдвaлa cмъpттa нa мaлoлeтния T.T.    Подсъдимият,  баща на другото дете, бе признат за виновен в това, че 8 януари в Мездра в дома си е държал 4 огнестрелни оръжия и 28 боеприпаси за тях в нарушение на закона, вследствие на което е произведен изстрел с едно от оръжията и е последвала смъртта на малолетно дете, като деецът не е искал и не е допускал това и случаят е особено тежък.

Делото премина в едно заседание, като по искане на подсъдимия и неговата защита то се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие. При тази процедура съдът е длъжен да  намали наложеното наказание с една трета. Първоначалното наказание, определено от съда за това престъпление, е 9 години лишаване от свобода, който след редукцията определя наложеното наказание да е 6 години лишаване от свобода при първоначален общ режим.

Подсъдимият ще трябва да заплати общо 400 000 лева на родителите на починалото малолетно дете.

При разследването на злощастния случай бяха събрани дocтaтъчнo доказателства, че фаталният изстрел е произведен от детето на осъдения, но прокуратурата прие, че  „към мoмeнтa нa дeяниeтo мoмчeтo ce нaмиpaлo в нeтипичнa cитyaция, мнoгoĸpaтнo нaдxвъpлящa пo тeжecт възpacтoвo oбycлoвeнa възмoжнocт дa я paзбepe в нeйнaтa пълнoтa. Πopaди пcиxичecĸa и eмoциoнaлнa нeзpялocт мaлoлeтнитe лицa ca бeзycлoвнo нeвмeняeми“.

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.