Последни новини
Home / Законът / Бойко Борисов и Пламен Георгиев ще отговарят на въпроси за „Ало, Ваньо“, бившият премиер и за кюлчетата

Бойко Борисов и Пламен Георгиев ще отговарят на въпроси за „Ало, Ваньо“, бившият премиер и за кюлчетата

Defakto.bg

Прокуратурата е затаила данни от проверка на  близо 80 магистрати и високопоставени лица с недекларирани сметки и имоти в чужбина

Бойко Борисов и Пламен Георгиев, бившият председател на КПКОНПИ, ще бъдат извикани, за да отговарят на въпроси  по казуса „Ало, Ваньо“ и кюлчетата злато, снимани в резиденцията „Бояна“.  Това заяви в петък вечерта вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков в предаването  ЕвроДикоФ.  Новината бе поднесена  часове, след като се проведоха разговори по „канибалския казус“ с бившият шеф на СГП Николай Кокинов, Бойко Найден, също бивш шефа на СГП, ръководител  на Националното  следствие и и.д. главен прокурор, както  и  бившият земеделски министър Мирослав Найденов..

Бойко Борисов ще бъде  разпитан и по двата казуса, а Пламен Георгиев само за  скандала „Ало, Ваньо“, по който бе  наблюдаващ прокурор,  каза   Рашков.

Тези проверки ще се проведат по правилата на закона, а не по правилата на слугинската прокуратурата към управлението на България, което си отиде на 4 април, заяви Рашков.

Аферата „Ало, Ваньо“, избухна през  март 2010 г., когато беше разпространен запис от разговор на  Бойко Борисов с тогавашния шеф на митниците покойния Ваньо Танов.

От него ясно се чуваше как премиерът казва на Танов да си прибира проверяващите от пивоварната на Михаил Михов – Мишо Бирата, защото е поел ангажимент към тогавашния президент Георги Първанов да няма проверка. “ Като съм  обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам“., казваше Борисов. От  друг разговор се разбра,че  Мишо Бирата „винаги си е плащал“ и не разбира защо го закачат.

Под силен обществен натиск прокуратурата образува досъдебно производство с наблюдаващ прокурор Пламен Георгиев, който бе пропуснал да забележи разговора на Бойко Борисов с Ваньо Танов и  без анализ на фактите прие, че  данни за престъпление няма, като през 2014 г. прекрати делото.  Независимо, че  самият Борисов бе признал разговора. Делото  бе водено за изнасяне на класифицирана информация (записите ), а традиционно  търговията с влияние  –  заобиколена.

Михаил Михов почина внезапно през 2011 г., година след избухването на скандала, а през 2016 г. почина  Ваньо Танов

Наблюдаващият прокурор най-напред стана зам. министър на правосъдието, а по-късно оглави КПКОНПИ, откъдето напусна  заради скандал с терасата на апартамента му, а кабинетът „Борисов 3“ го изпрати консул във Валенсия.

По повод случая с чекмеджето,  кюлчетата и пачките в спалнята на спящия Борисов,  Рашков коментира, че прокуратурата очевидно не е искала да разследва случая,  не е извършила претърсвания, за да открие например златни кюлчета, по чиито белези е можела да се установи чии са, не се е потрудила да открие призната от Борисов гостенка в резиденцията, наречена от самия него Мата  Хари, избори още куп пропуснати от  прокуратурата задължения. По рано той бе казвал, че в България има две банки, които търгуват с такива ценности и произходът им може да се провери.

Това не може да бъде прокуратура, тя отдавна е загубила своята независимост, заключи вицепремиерът.

Рашков оповести, че още докато  е била оглавявана от сегашният шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров, прокуратурата е разполагала с данни за близо 80 високопоставени  души от  властта, които са имали  недекларирани сметки в чужди банки или имоти в чужбина, но е премълчала за броя на  половината от тях.  Става дума за  магистрати – съдии, прокурори и следователи, депутати и хора с постове в местната власт, отговори той на уточняващ въпрос.

Те са били длъжни да декларират  сметките и имотите си,  но не са го направили, каза Рашокв. „От 2019 г., когато тази информация е постъпила при Цацаров, е възложена проверка. Тя е приключила  37-38, от тях,  а те  са 77-78, има и починали между тях„, уточни той.  Резултатите от тази проверка се намират във Върховната касационна прокуратура, която я е възложила.

До днес не знаем какво е предприето от прокуратурата и възниква въпросът защо не се знае за тези лица и обществеността не е информирана„, каза вицепремиерът.

От думите му се разбра, че сред затаените  „правоимащи“ има и член на действащия Висш съдебен съвет. Премълчаването на тези факти е удобно средство за  създаване на зависимости, подчерта МВР-шефът.

През октомври 2019 г. ВКП изненада със съобщение, че магистрати и лица на висши длъжности в изпълнителната и законодателната власт имат недекларирани банкови сметки и имоти в чужбина.  Това стана по повод информация тогава, че кандидатът за главен прокурор Иван Гешев е имал такава сметка в Швейцария, но прокуратурата и ДАНС отрекоха  това.

По повод разпитите в МВР на бивши високопоставени лица,  Бойко Рашков коментира, че  никой няма имунитет срещу задължението да се  спазва закона, особено, когато на законно основание е повикан по дела от оправомощени органи. Прокурорските постановления могат да бъдат отменявани, а досъдебните производства – възобновявани,   ако се установят нови и неизследвани факти по делата, припомнят юристи.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.