Последни новини
Home / Законът / Янаки Стоилов: Уважавам хората, които поемат отговорност. Чувството за самодостатъчност на съдебната власт е подвеждащо

Янаки Стоилов: Уважавам хората, които поемат отговорност. Чувството за самодостатъчност на съдебната власт е подвеждащо

Defakto.bg

Възгласите „Бият Паниковски!“ на предишните управляващи този път няма да минат

„Уважавам хората, които могат да поемат отговорност, въпреки че тя не е само на тези двама души, защото проектът започва по несправедлив начин още в края на мандата на бившия ВСС. Мисля, че те самите в някаква степен са разочаровани, като че ли чувството за самодостатъчност на съдебната власт е подвеждащо“ – така правосъдният министър Янаки Стоилов коментира оставките на Боряна Димитрова и Красимир Шеерджиев от ВСС.

Двамата координатори по проекта за реформа на съдебната карта и автори на неприетия от никого освен ВСС модел 4 огласиха, че напускат съвета с публично обръщение към съдиите.

Съдебната власт така се обособи, че придоби и собствено управление, неудачно наричано „правителство“ в лицето на ВСС. В същото време правосъдието и съдебната система са твърде важни, за да бъдат оставени само на магистратите, още по-малко на органите, които управляват тази власт, подчерта Стоилов пред бТВ.

Най-важното е гражданите, юридическите лица – нейните потребители, да получават справедливост и резултат, категоричен е министърът.

По повод заканата на ГЕРБ да внесе жалба в ЦИК срещу служебното правителство заради „безсрамната предизборна агитация“, Стоилов напомни: „Спомняме си само преди няколко месеца как една „джипка“ обикаляше цялата страна в дните преди изборите и сега не виждам това да се прави от служебното правителство. Така че тук възгласите „Бият Паниковски!“ няма да минат“.

И на свой ред попита: Ако служебното правителство трябва да се ограничи само с организацията на изборите, с какво трябваше да се занимавам аз два месеца, с изборите в затворите и арестите, които обичайно протичат безпроблемно ли? И да не се занимаваме със затлачването в българското гражданство, дигитализацията на различните регистри или да не прекратяваме някои лоши практики?

А за общата равносметка на откритото от служебния кабинет за един месец, каза и: „Преди няколко години констатирах, че можем да имаме корупция не само в стандартния й вид, но и когато в законите се обслужват конкретни частни интереси, тогава корупцията става  „законна“. Даде пример с промени в  Закона за приватизацията, опростили неизпълнени задължения за десетки милиони. „В управлението констатираме и недостатъчно професионализъм и почтеност“, обобщи Стоилов.

За започналата работа на МВР по „канибалския“ казус със заплахите срещу бизнесмен заради бивш министър, Янаки Стоилов каза:

„Няма да влизам в задочен диалог с г-н Борисов, нито ще коментирам действията на други министри. Мога да коментирам от гледна точка на законността, на необходимостта да бъдат установени действителните факти. Ще направя едно предвиждане – предстои през юли да излезе докладът за върховенството на правото на ЕК и вероятно отново към България ще бъде отправена оценката, че няма реална битка с корупцията със завършек и ясни резултати. Връзката е, че прокуратура, МВР, тези органи явно не са работили по тези сигнали.  Правовата държава е комплекс от няколко фактора, ще е пресилено да твърдим, че у нас имаме правова държава в нейната пълнота, каквато е по Конституция“.

За смяната на ръководството на Агенцията по вписванията министърът бе категоричен – Габриела Козарева е освободена не заради забавеното вписване на промените в директорските бордове на болници, а след приключена проверка в самата АВ и констатациите за натрупани над 1 милион годишни финансови отчети, система за видеоонаблюдение за милион при наличието на изработена такава в МП за далеч по-скромна сума и т.н.

За избора начело на АВ да е Даниела Митева, уволнена през 2009 г. от тогавашния министър Маргарита Попова с твърдения за злоупотреби, Янаки Стоилов каза:

„Проверките, извършвани от прокуратурата, не откриха такива данни. Даниела Митева е мой избор, защото тя беше първата, която работеше по Търговския регистър и трябва да е човек, който отвътре познава дейността на АВ. А и не бяха много хората, които биха се съгласили – след няколко месеца на този пост могат да назначат друг. Нека всеки бъде оценяван по резултатите“.

Правосъдният министър коментира и правната страна на списъците, изготвени от Министерство на финансите, на фирми и лица, свързани със санкционираните по закона „Магнитски“. Той каза, че в министерството на правосъдието и агенциите към него няма договори с фирми от този списък по докладите, които е получил.

„Правната страна е наистина сложна. Трябва подобни действия да бъдат съвместими с българския и европейския правен ред. В разговора ми с еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс един от въпросите, които поставих е, че предлагам тази тема да се обсъди на европейско ниво и да се търси общо нормативно решение. Той реагира положително“.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.