Последни новини
Home / Законът / Делото „Младост“ пред последната инстанция ВКС утре, Иванчева и Петрова канят на „открит урок по правосъдие“

Делото „Младост“ пред последната инстанция ВКС утре, Иванчева и Петрова канят на „открит урок по правосъдие“

Defakto.bg

По емблематичното дело „Младост“ срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, обвинени за искан и получен подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин утре ще заседава последната инстанция – Върховния касационен съд (ВКС).

Казусът гръмна с показната акция наслед центъра на София през април 2018 г. с участието на тогавашния зам.-главен прокурор Иван Гешев и активното присъствие на КПКОНПИ, когато бившият кмет на „Младост“ Иванчева и нейната заместничка Петрова бяха държани с часове пред камери и фотоапарати. Скандалът се разрасна след „хватките“ в Апелативния специализиран съд да се осуети постановеното от съдия пускане на двете дами от килиите под „домашен арест“, последвани от проверки и две искания на Лозан Панов за образуване на дисциплинарно дело срещу председателя на АСНС Георги Ушев. Запомни се и с кадрите от килиите, в които пребиваваха Иванчева и Петрова. Двете отдавна изпратиха и жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Тук тримата бяха осъдени на две инстанции – в Специализирания и в Апелативния специализиран съд. СНС постанови 20 г. затвор за Десислава Иванчева, 15 г. за Биляна Петрова и 12 г. за Петко Дюлгеров, като ги призна за виновни за искан подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай. Едновременно с това първата инстанция призна наличието на провокация към подкуп от страна на основния прокурорски свидетел Ваклин, както и нарушени човешки права на Десислава Иванчева.

АСНС намали наказанията съответно на 8, 7 и 6 затвор, не от „милост“, а заради друга квалификация на извършеното – искан и получен подкуп, без да е особено тежък случай.  Съcтaвът нa Гeopги Ушeв oтxвъpли вcяĸaĸви твъpдeния зa нaличиe нa пpoвoĸaция ĸъм пoдĸyп oт cтpaнa нa предприемача Ваклин, а мотивите му излязоха близо година по-късно – през март т.г.

В момента и тримата са под „домашен арест“. А в отворено писмо Иванчева и Петрова са поканили кандидатите за депутати, медиите, правозащитници и „бунтари“ да присъстват на заседанието на ВКС.

„Много от вас говорят в предизборните си кампании или пък по протести как ще се борят за възстановяване на правото и за реално правосъдие в България. Разбираме, че това е модерна тема и е печелившо да я сложите в програмите си, за консолидиране на избиратели. Знаем и, че много от вас не са се сблъскали реално никога с (право)съдието в България.

За да правите реални реформи, уважаеми бъдещи депутати, уважаеми протестиращи, трябва да се запознаете с функционирането и проблемите на правосъдието отвътре. За това ви каним да присъствате на делото ни във Върховния касационен съд.

За нас това дело решава съдбата ни, за вас уважаеми господа би било един добър открит урок по правосъдие в действие“, се казва в поканата.

В Съдебната палата обаче няма много зали, които да съберат толкова публика.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.