Последни новини
Home / Законът / ВКС определи 10 000 лева гаранция на Десислава Иванчева, пита ВСС за дисциплинарното дело срещу Георги Ушев

ВКС определи 10 000 лева гаранция на Десислава Иванчева, пита ВСС за дисциплинарното дело срещу Георги Ушев

Defakto.bg

Парите вече са внесени

„Домашнит арест“ на Десислава Иванчева да бъде заменен с парична гаранция от 10 000 лева.

Съдебният състав

Това постановиха днес върховните съдии Ружена Керанова, Елена Каракашева и Деница Вълкова. Причината за смекчаването на мярката е бремеността на бившия кмет на „Младост“ и нуждата от редовни медицински прегледи и изследвания, което намалява и реалната опасност тя да се укрие. Отделно има вече наложена забрана да напуска България.

„Ще организираме кампания за набирането на тези средства“, коментира Иванчева на излизане от залата пред журналисти.

Няколко часа по-късно адвокатът й Николай Хаджигенов уведоми в социалните мрежи: „Благодарение на колегата Albena Belyanova паричната гаранция на Десислава Иванчева /Dessislava Ivancheva/ е внесена по сметка на ВКС“ и приложи факсимиле. Според поставеното от върховните съдии „домашният арест“ отпада в момента на внасянето на гаранцията.

Внесох паричната гаранция на Деси Иванчева, защото е правилно и справедливо. Знам какво означава да се бориш и да се молиш за правосъдие. Знам какво е и да не го получаваш, защото някой е решил да те съсипе. Това е. Вярвам, че много други биха постъпили по този начин. Аз просто бях там, можех да го направя и го направих, написа по-късно в профила си във Фейсбук адвокат Билянова.

ВКС е последната инстанция по гръмкото дело „Младост“ срещу Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Както е известно, Специализираният съд ги призна за виновни за искан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, представляващ особено тежък случай и определи съответно 20, 15 и 12 г. затвор. Апелативният специализиран съд намали наказанията на 8, 7 и 6 години, определи престъплението на искан и получен подкуп, но без „особено тежък случай“.

Аргументите за незаконен състав на първа инстанция заради съдебна заседателка, участвала в ред избирателни комисии като представител на ГЕРБ, бяха отхвърлени. Председателят на АСНС Георги Ушев и докладчикът по делото във втората инстанция Мариета Неделчева пък отказаха отводи, макар Ушев да се бе намесил с директни настоявания за „бързо“ качване на преписката в неговия съд, осуетил освобождаването на Иванчева и Петрова от килиите. А Неделчева се е произнасяла по искания за СРС.

Тези аргументи са изтъкнати в жалбите до ВКС. Протест е подала и прокуратурата, която пък настоява за по-тежки наказания. Днес тя се представляваше от прокурор Стелиана Атанасова. Учудващо, представителката на държавното обвинение отказа да съобщи името си пред журналисти – може би имената на  прокурорите вече са „тайни“?

Биляна Петрова и Десислава Иванчева

В залата днес имаше интересна публика, дошъл бе включително Йоло Денев, който клеймеше правосъдието с епитети като „еничари“. И не само той се оказа гласовит.

А Върховният касационен съд отложи гледането на казуса и поиска информация от ВСС за развитието на производството по исканото дисциплинарно дело срещу Георги Ушев.

Поводът: В жалбата на Биляна Петрова се цитира решение на Върховния административен съд по този повод, отменено от петчленен състав на ВАС, който е върнал казуса на Висшия съдебен съвет за продължаване на производството. Затова ВСС трябва да отговори на какъв етап е административната преписка, има ли ново решение по нея и дали то е влязло в сила.

Биляна Петрова е цитирала първия кръг от развитието на тази кадрова драма, в която мнозинството от Съдийската колегия отхвърли предложението на Лозан Панов за започване на дисциплинарно производство срещу Ушев именно заради действията му по „Младост“, но петчленен състав на ВАС отмени този отказ и върна преписката на колегията.

На 20 април тази година обаче кадровиците повторно отказаха да разследват дисциплинарно председателя на Върховния административен съд, а на 14 май Панов повторно обжалва отказа им пред ВАС. Произнасяне по новата жалба засега няма.

А въпросът с „онази“ намеса на Георги Ушев очевидно се вижда важен на ВКС, който трябва да каже последната дума за вините, а и осъщественото правосъдие в емблематичното дело.

Днес върховните съдии се произнесоха само по искането на Десислава Иванчева за по-лека мярка за неотклонение от „домашен арест“.

Защитата й изтъкна, че след гръмката акция срещу „кметиците“ на 18 април 2018 г. ття дълго е била под стража, а вече над 2 години е под „домашен арест“, което не й позволява да генерира доходи и да издържа себе си и 80-годишната си майка. Но най-вече се позова на бременността и нуждата от редовни медицински грижи, включително и в почивните дни, когато ще е трудно да се иска и получи разрешение от съда. Сочеха се алтернативно по-леките мерки „гараниця“ или „подписка“. Самата Иванчева помоли за „подписка“.

ВКС прие именно аргумента за бременността, констатирана на 2 април тази година. На този фон продължаването на „домашния арест“ не би се явило пропорционално на здравния статус на Десислава Иванчева, прецениха върховните съдии. Но все пак определиха 10 000 лева гаранция.

Това предизвика гняв в част от публиката.

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.