Последни новини
Home / Законът / Цацаров: Спекула и демагогия е, че има списък на 80 високопоставени с недекларирани доходи и сметки в чужбина

Цацаров: Спекула и демагогия е, че има списък на 80 високопоставени с недекларирани доходи и сметки в чужбина

Defakto.bg

Няма списък със 77, 78 или 80 имена. Има две справки, които съдържат информация за общо 38 лица, заемащи висши публични длъжности. Ако има друг списък, той не е бил изпращан до мен, докато съм бил главен прокурор. И освен това нито списъците, нито проверките по тях са възлагани на МВР“.

Това заявява бившият главен прокурор Сотир Цацаров в интервю пред „24 часа“ по повод оповестената информация от вицепремиера Бойко Рашков, че прокуратурата е не е изяснавала данните за недекларирани доходи и сметки в чужбина на близо 80 високопоставени лица. Спроред Цацаров:„Напоследък, когато се заговори за списъци, броят на лицата в тях нараства правопропорционално на медийните изяви на много хора, които искат да са постоянен център на общественото внимание“.

В петък в предаването „ЕвроДикоф“ по телевизия Евроком, а в неделя и пред БНР, вицепремиерът и вътрешен министър обяви,  че още докато главен прокурор е бил Сотир Цацаров, прокуратурата е разполагала с данни за около 80 високопоставени  лица, които не са декларирали по законовиня ред сметки в чужди банки или имоти в чужбина, но е премълчала за броя на  половината от тях.  Сред тях има съдии, прокурори и следователи, депутати и хора с постове в местната власт, каза Рашков.  Пред БНР допълни, че в материалите  има данни за  високопоставен прокурор и за неговата съпруга.  „Един  такъв прокурор няма да поиска да се публикуват такива данни, защото ще възникнат въпроси и за него самия„, коментира Рашков. Допълни, че  резултатите от тази проверка се намират във Върховната касационна прокуратура.  „До днес не знаем какво е предприето от прокуратурата и възниква въпросът защо не се знае за тези лица и обществеността не е информирана„, каза вицепремиерът.

Изявлениието на Рашков доведе и до обяснението на Цацаров: „На 13 май 2019 г. отправих писмо до председателя на ДАНС, с което изисках цялата налична информация в агенцията, касаеща лица, заемащи висши публични длъжности, и свързаните с тях лица – за притежавани от тях банкови сметки, недвижими имоти, друго имущество на значителна стойност, участие в търговски дружества и инвестиции в чужбина, вкл. офшорни компании, които не са декларирани по съответния законов ред.

Уточнява, че  „На 19 юли постъпи първата справка от председателя на ДАНС – тя съдържаше данни за общо 11 лица, заемащи висши публични длъжности в законодателната и изпълнителната власт. Около месец по-късно постъпи втора справка, в която фигурираха имената на 27 съдии, прокурори и следователи. След това започнаха първите действия по проверка на предоставената информация – от имотните им декларации и чрез възлагане на НАП на данъчни проверки, с цел установяване на вида и размера на недекларираното имущество в чужбина и изпълнението на съответните данъчни задължения. И това бе публично обявено, когато в определени сайтове непосредствено преди избора на настоящия главен прокурор се появи компромат, че той разполага с банкови сметки в Швейцария и Монако“, допълни още Цацаров.   Той посочва, че изсканата от него информация е имала за цел да се извърши преценка за наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на прокуратурата”, т. е. за наказателно преследване.

За твърдението на  Рашков, че сред магистратите  е имало и лице, което член на действия ВСС, Цацаров казва: „Мисля, че имаше лице, чийто имот е закупен от съпруга му, чужд гражданин, и е деклариран по надлежния ред. Целта на проверката, възлагана от прокуратурата на НАП, на КПКОНПИ и свързана с изискване на документи от БНБ и т. н., е да събере доказателства, че някой притежава имот или сметка, които не са декларирани и това имущество няма законов източник. Една немалка част от информацията, получена по линия на международния обмен в тази насока, е с изричното условие, че не може да се ползва за нуждите на съдебни производства“.

Проблемът не е просто да се обяви списъка, а да се съберат доказателства, годни за съд, че информацията в него е вярна, отбелязва Цацаров. „Повтарям отново – тези две справки съдържат само оперативна информация. С оперативна информация доказване по НПК не се прави. Именно събирането на доказателства в потвърждение или оборване на оперативната информация е причината, поради която според мен част от проверките продължават още. Всичко друго е пълна спекула и демагогия. А от това до компроматите крачката е само една“, казва той.

Следователно вместо загадъчното “знам, ама няма да кажа” е по-добре на моменти да се замълчи, съветва Цацаров. „Който твърди, че аз или колегите ми сме прикрили имена с определена цел, просто лъже. Който твърди, че има друг списък, дължи по същия начин като мен публично обяснение какъв е този списък и по силата на какви правомощия има информация за него. И двете справки на ДАНС са с гриф за класифицирана информация. На подобен въпрос служебният министър Рашков отговори, че знае имена, но няма да направи професионалната грешка да ги каже, защото ще извърши престъпление. Приемете, че това е и моят отговор. Ще кажа ясно – автор на справките е ДАНС, а адресат – прокуратурата. Това са институциите, които разполагат с тях по силата на законовите си правомощия. Това е и отговорът на упорито задавания ми въпрос “Къде са справките?”, казва Сотир Цацаров.

Бившият главен прокурор отрича  информацията за сметки на Гешев в чужбина да е била предмет на обсъждане по време на срещите му във Вашингтон.  Цацаров казва, че  споделя позицията на президента Радев, че прозрачността в имущественото състояние и доходите на висшите длъжностни лица е неотменим принцип на правовата държава и неговото нарушаване следва да води до санкции. „Мисля, че ако президентът изиска такава информация, тя следва да му бъде предоставена в пълен обем“ , но с такова право  администрацията му не разполага, отбелязва Цацаров.

Така бившият главен прокурор обяснява „засекретената“  от обществото чувствителна информация  за високопоставени лица със съмнения за  недекларирани доходи и имоти. В такъв контекст, въпреки  явното неодобрение на Цацаров към публичинте изяви на Рашков, казаното от вицепремиера пред БНР, продължава да е актулно и без ясен финал.

Прокуратурата бездейства за изясняване на имущественото състояние на политици и магистрани с имоти в чужбина, които не са декларирани у нас.  Мисля, че прокуратурата е бавила изясняването, за да не си създава неприятности със силните на деня„, бе заключението на Бойко Рашков.

За случая с  плика, който получава президентският съветник по антикорупция Пламен Узунов от бившия митничар Петко Петков, Цацаров посочва, че познава Пламен Узунов от времето, когато той е бил председател на окръжния съд в Пловдив, а Узунов –  началник на сектор “Криминална полиция”.

През 2015 г. той напусна поста директор на областната дирекция след мой сигнал до министър Бъчварова за ПТП, завършило със смърт на пешеходец, което не бе докладвано на прокуратурата, а спрямо извършителя не бяха предприети веднага действия от полицейските органи. 

Обективността изисква да се каже ясно, че тогава Узунов нямаше никаква вина за действията на подчинените си, той сам подаде оставка като знак на лична отговорност на директора. После, по време на първото служебно правителство, работехме добре. Най-важният резултат, който бе постигнат тогава от прокуратурата, МВР и ДАНС, бе блокирането на външното финансиране на една нововъзникнала партия и на опитите за чуждо въздействие в тогавашните парламентарни избори. За т. нар. скандал с плика по служебни причини нямам право на публичен коментар, макар за себе си да имам ясна позиция и обяснение за изнесеното в медиите“, завършва Сотир Цацаров.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.