Последни новини
Home / Законът / Специализираният съд насрочи разпоредително заседание по делото срещу Лиляна Деянова на 2 юли

Специализираният съд насрочи разпоредително заседание по делото срещу Лиляна Деянова на 2 юли

Defakto.bg

В разпоредително заседание на 2 юли Специализираният съд ще преценява прецизността на разледването срещу Лиляна Деянова, нейният съдружник Мартин Димитров, брат й Александър Деянов (Скилър) и още четирима по обвинение за  организирана престъпна група за незаконно усвояване на евросредства.

Вестта за насроченото заседание дойде от Специализираната прокуратура.

По закон в разпоредителното заедание съдът преценява подъден ли му е казусът, има ли основание за спиране или прекратяване на наказателното производство, допуснато ли е съществено и поправимо нарушение на процесуалните правила, довело до накърняване на права.

Любопитното е, че в съобщението си спецпрокуратурата не назовава конкретни имена.  В същото време това дело е сред казусите, които вече са от компетентността на Европейската прокуратура, която заработи на 1 юни и неофициално се цитираше сред фигуриращите в списъка, изпратен в Люксембург. Но – вероятно- преди това обвинителният акт вече е внесен в съда. За приключилото разследване спецпрокуратурата информира в края на април.

Бившaтa пeвицa Лилянa Дeянoвa (Лилaнa) пpecтoя  няĸoлĸo мeceцa в apecтa пpeди дa бъдe ocвoбoдeнa в ĸpaя нa oĸтoмвpи минaлaтa гoдинa срещу 40 xил. лв. гapaнция.  Ocвeн зa злoyпoтpeбa c пapи oт фoндoвe Дeянoвa бe oбвинeнa и зa тoвa, чe e зaплaшвaлa шeфoвe в aгeнция “Πътнa инфpacтpyĸтypa” (AΠИ), чe щe ги yвoлни, aĸo инcтитyциятa нe cĸлючи дoгoвop зa paзпpocтpaнeниe нa eлeĸтpoнни винeтĸи c нeйнaтa ĸoмпaния “Teлeтoл”.
Дeянoвa твъpди, чe дeйcтвиятa cpeщy нeя ca зaпoчнaли, cлeд ĸaтo тя caмaтa e пoдaлa cигнaл зa ĸopyпция в AΠИ. Πo дyмитe ѝнaй-гoлямaтa ĸopyпциoннa cxeмa e в тoл cиcтeмaтa. Πo тoзи cигнaл oбaчe нямa нитo eдин paзпит, зaяви Дeянoвa в ĸpaя нa минaлaтa гoдинa.

Днешното съобщение на Специализираната прокуратура:

„По внесен ОА на 10.06.2021 г. от Специализирана прокуратура, Специализираният наказателен съд насрочи за 02.07.2021 г. разпоредително заседание по дело за незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“. То се води срещу седем лица за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на средства от европейски програми.

Събраните от прокуратурата в хода на разследването доказателства сочат, че за времето от 2016 г. до 25 април 2020 г. групата незаконно е усвоила европейски средства за над 2 милиона лева като размерът на нанесените от дейността й щети може да се окаже и значително по-голям.

Предмет на разследването са били 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност 4 883 298,72 лева. В резултат на събраните от ДАНС и Специализираната прокуратура доказателства, Министерството на икономиката предприе процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 от договорите. Други три договора са прекратени без по тях да са отпуснати средства. По останалите 4 са назначени експертизи.

Установено е също, че активът по един от проектите – безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не е на фирмата на обвиняема по делото, получила европейско финансиране за неговото разработване“.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.