Последни новини
Home / Законът / Специализираният съд насрочи разпоредително заседание по делото срещу Лиляна Деянова на 2 юли

Специализираният съд насрочи разпоредително заседание по делото срещу Лиляна Деянова на 2 юли

Defakto.bg

В разпоредително заседание на 2 юли Специализираният съд ще преценява прецизността на разледването срещу Лиляна Деянова, нейният съдружник Мартин Димитров, брат й Александър Деянов (Скилър) и още четирима по обвинение за  организирана престъпна група за незаконно усвояване на евросредства.

Вестта за насроченото заседание дойде от Специализираната прокуратура.

По закон в разпоредителното заедание съдът преценява подъден ли му е казусът, има ли основание за спиране или прекратяване на наказателното производство, допуснато ли е съществено и поправимо нарушение на процесуалните правила, довело до накърняване на права.

Любопитното е, че в съобщението си спецпрокуратурата не назовава конкретни имена.  В същото време това дело е сред казусите, които вече са от компетентността на Европейската прокуратура, която заработи на 1 юни и неофициално се цитираше сред фигуриращите в списъка, изпратен в Люксембург. Но – вероятно- преди това обвинителният акт вече е внесен в съда. За приключилото разследване спецпрокуратурата информира в края на април.

Бившaтa пeвицa Лилянa Дeянoвa (Лилaнa) пpecтoя  няĸoлĸo мeceцa в apecтa пpeди дa бъдe ocвoбoдeнa в ĸpaя нa oĸтoмвpи минaлaтa гoдинa срещу 40 xил. лв. гapaнция.  Ocвeн зa злoyпoтpeбa c пapи oт фoндoвe Дeянoвa бe oбвинeнa и зa тoвa, чe e зaплaшвaлa шeфoвe в aгeнция “Πътнa инфpacтpyĸтypa” (AΠИ), чe щe ги yвoлни, aĸo инcтитyциятa нe cĸлючи дoгoвop зa paзпpocтpaнeниe нa eлeĸтpoнни винeтĸи c нeйнaтa ĸoмпaния “Teлeтoл”.
Дeянoвa твъpди, чe дeйcтвиятa cpeщy нeя ca зaпoчнaли, cлeд ĸaтo тя caмaтa e пoдaлa cигнaл зa ĸopyпция в AΠИ. Πo дyмитe ѝнaй-гoлямaтa ĸopyпциoннa cxeмa e в тoл cиcтeмaтa. Πo тoзи cигнaл oбaчe нямa нитo eдин paзпит, зaяви Дeянoвa в ĸpaя нa минaлaтa гoдинa.

Днешното съобщение на Специализираната прокуратура:

„По внесен ОА на 10.06.2021 г. от Специализирана прокуратура, Специализираният наказателен съд насрочи за 02.07.2021 г. разпоредително заседание по дело за незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“. То се води срещу седем лица за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на средства от европейски програми.

Събраните от прокуратурата в хода на разследването доказателства сочат, че за времето от 2016 г. до 25 април 2020 г. групата незаконно е усвоила европейски средства за над 2 милиона лева като размерът на нанесените от дейността й щети може да се окаже и значително по-голям.

Предмет на разследването са били 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност 4 883 298,72 лева. В резултат на събраните от ДАНС и Специализираната прокуратура доказателства, Министерството на икономиката предприе процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 от договорите. Други три договора са прекратени без по тях да са отпуснати средства. По останалите 4 са назначени експертизи.

Установено е също, че активът по един от проектите – безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не е на фирмата на обвиняема по делото, получила европейско финансиране за неговото разработване“.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.