Последни новини
Home / Законът / Съдии от РС-Пловдив сезират кадровиците за неравнопоставеност, искат проверка

Съдии от РС-Пловдив сезират кадровиците за неравнопоставеност, искат проверка

Defakto.bg

Шестима съдии от Районен съд-Пловдив сезират ВСС за неравномерното натоварване в рамките на самия съд, както и отношението на ръководството към проблема. Те настояват за проверка, която да излезе с конкретни предписания към председателя Иван Калибацев.

Точката е в дневния ред на Съдийската колегия утре.

Освен до кадровиците, сигналът на магистратите е и до председателя на ОС-Пловдив Розалия Шейтанова, както и до Инспектората към ВСС.

Шестимата съдии изтъкват два проблема  – изключително високата натовареност на гражданското и брачното отделения на РС-Пловдив, както и отношението на ръководството.

РС-Пловдив е съд с висока за страната натовареност, процесът на работа обаче не е организиран по справедлив и честен начин, изтъкват магистратите. Разликата е в натовареността между гражданското и брачното отделения, от една страна, и наказателното. В същото време председателят, а не общото събрание разпределят новопостъпили магистрати в отделения, подчертават те.

Сочат: в гражданското отделение има 20 състава при предвидени 23, в брачното  – 5 състава, в наказателното  – 22. Средната натовареност в ГО е между 170-300 висящи дела, а в НО – между 20-60 висящи дела.

Съдиите сигнализират и че не се изпълняват противоепидемичните правила, включително за изпращане на книжа по електронен път. Нещо повече, дистанционната работа на магистратите не се толерира от административния ръководител, не са осигурени дежурства за произнасяне по делата, изискващи незабавно произнасяне – по обезпечение на бъдещ иск, защита от домашното насилие и др.

Липват и правила за работата на шестте съдебни помощници, твърдят шестимата.

Настояват за проверка, която да излезе с конретни предписания към председателя за  осигуряване на равнопоставено разпределяне на работата с назначаване на новопостъпилите магистрати в отделението, където има най-голяма нужда, за реална възможност за дистанционна работа, въвеждане на заседателни дни и графици на дежурства.

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникъкт на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.