Последни новини
Home / Законът / ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по „Магнитски“

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по „Магнитски“

Defakto.bg

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято“ срещу решението на МС отт 4 юни за предприемане на действия във връзка с наложените от Съединените американски щати санкции на български лица. Производството се прекратява.

Определението на върховните съдии Диана Гърбатова, Тодор Петков, Любомира Мотова не е окончателно, може да се оспори пред петчленен състав на ВАС.

Партията на Васил Божков оспорваше най-вече създаването на „черен списък“ на фирмите, свързани със санкциите по глобалния американски закон „Магнитски“. В подкрепа на правния си интерес изтъкваше, че с решението на служебния кабинет се създава санкционен списък, в който ття е включена и  с което се засягат правата и законни й интереси, „поставена е под рестрикция, санкционирана и са й създадени съществени пречки да участва в политическия процес в страната“ непосредствено преди изборите на 11 юли. Настояваха и за спиране на действието на това решение до окончателното решаване на делото по същество.

Според тримата от ВАС оспореното решение на Министерски съвет само по себе си по никакъв начин не засяга възможността на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято“ да участва в идните избори. Правото им на участие е обезпечено с регистрацията им от ЦИК и с изтичане на преклузивните срокове за заличаване на регистрацията им преди тези избори.

В хипотезите на чл. 137, ал. 1 от Изборния кодекс само съответната партия може да поиска заличаването на регистрацията й за участие в изборите и то не по-късно от 32 дни преди изборния ден (който срок вече е изтекъл), а не служебно от ЦИК, заявяват върховните съдии.

Поради това понастоящем не е налице законов интерес, свързан с политическата партия, която оспорва акта на Министерския съвет и положението, което се създава като преки административни последици за същото лице по силата на този акт.

По отношение на искането за спиране на предварителното изпълнение на акта на Министерски съвет върховните магистрати приемат, че не са ясни фактическите обстоятелства за настъпили вреди. Жалбоподателят не е описал конкретни доводи в тази насока, извън поддържаните възражения по законосъобразността на решението на МС, които са несъотносими към предварителното му изпълнение, а касаят спора по същество.  Поради това искането е недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане.

 

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха разследващ полицай, присвоил 26 000 лв. иззети като веществени доказателства

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 32-годишен разследващ полицай присвоил сумата от 26 000 …

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.