Последни новини
Home / Законът / ВСС ще публикува предложенията за законови промени по модел 4, който няма да се състои, за “обществен дебат”

ВСС ще публикува предложенията за законови промени по модел 4, който няма да се състои, за “обществен дебат”

Defakto.bg

И ще чакат становища и предложения до 11 юли

Със 7 “за” на 4 “против” Съдийската колегия гласува проектът на предожения за законови промени по прословутия модел 4 да бъде публикуван на страницата на ВСС “за публично обсъждане”.

Със същото мнозинство определи и “заинтересованите” да дават становища и предложения до 11 юли.

А после получените становища и предложения отново ще се публикуват на страницата на ВСС и ще бъдат предоставени на изготвилото ги дружество “Глобал адвайзърс” за “актуализация на законовите предложения”.

Става дума за радикалния модел за реформа на съдебната карта, за който от миналата седмица е пределно ясно, че няма да бъде реализиран. Предложенията за промяна на родовата подсъдност по дела, превръщаща окръжните съдилища в същинска първа инстанция, зачертаващи досегашната роля на районните съдилища и превръщането на 55 от тях в териториални отделения, бяха отхвърлени не само от основни политически сили, но и много съдии и от всички правни професии – адвокати, нотариуси, съдебни изпълнители.

Нещо повече – в петък в обръщение до съдиите авторите на модел 4 Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев обявиха, че са подали оставки като членове на ВСС. Те са в дневния ред на Пленума на съвета за четвъртък.

Само че, както също отдавна е ясно, реформата на съдебната карта е част от големия европроект за 6 милиона лева (по който се правеше и ЕИСС). Затова “работата” по реформата формално трябва да завърши, за да няма санкции и да не се връщат пари.

Изготвянето и обсъождането на пакет от законови предложения за промени е последната фаза на “реформата”. И затова мнозинството от кадровиците ги гласува.

“Не съм съгласна с нито едно от предложенията, против съм да се публикуват, което ни ангажира, като се ангажира и обществен ресурс за критики и предложения, които на практика ще са излишни”, обяви Атанаска Дишева.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.