Последни новини
Home / Законът / Елена Балджиева е новият председател на РС-Русе

Елена Балджиева е новият председател на РС-Русе

Defakto.bg

Досегашният ръководител Пламен Ченджиев беше “разпитван” повече от час

Елена Балджиева

С 10 “за” Съдийската колегия избра Елена Балджиева за председател на РС-Русе.

Конкуренти й бяха досегашният ръководител Плачен Ченджиев, който получи 3 “за” (Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска). Както и съдията Мирослайв Йорданов, отбелязал 0 “за”.

Елена Балджиева започва като следовател, от 2006 г. е съдия в Русе. На Общото събрание се е обявила по-скоро “за” модел 4, като нещо ново. Като положителни оценява и промените в ЕИСС и вижда бъдещето в това. Била е кандидат и за предния мандат, през 2015 г.

Отхвърленият за втори мандат Пламен Ченджиев, от своя страна е в съда от 1994 г., прекъсва за шест години (1998-2004 г.), през които е адвокат и съдебен изпълнител, включително като ръководител. Бил е зам.-председател на съда, през 2015 г. е избран за административен ръководител.

Основните дебати – с него, продължили повече от час, и без него – разтегнали се сериозно във времето, бяха заради заповед, забраняваща на деловодителите да дават на адвокати преписи от материали по досъдебната фаза на наказателни дела. Ченджиев обясни, че е заповядал да не се дават без резолюция от съдията-докладчик. Георги Чолаков опонира, че не е така.

Председателят на ВАС атакува този кандидат и с въпроси за недадени премии на магистратите, командировани в административния съд в Русе. После Чолаков каза: “Няма да подкрепя кандидатурата на Пламен Ченджиев. Заповедта му е проблемна, адвокатската колегия в града е сезирала председателя на ОС и ВСС. Освен това не е организирал становища по тълкувателни дела за уеднаквяване на противоречивата практика между административни и районни съдилища. Ще подкрепя Елена Балджиева”.

Този довод се повтори няколко пъти. Оказа се, че ВСС не е изразил становище по въпросната заповед, за която ебил сезиран от адвокатите, тъй като е в кръга на правомощията на административиня ръководител и може да се оспорва по съдебен ред.

About De Fakto

Проверете също

Пленумът на ВКС реши: Да спре използването на единната информационна система от 2 август (допълнена)

Това е недопустима подмяна на решенията на съдебния съвет и незачитане на законите, реагираха кадровици …

Изслушват кандидатите за европейски делегирани прокурори на 8 и 9 септември, избират ги на 10 септември

Изслушването на кандидатите за шест позиции на европейски делегирани прокурори в България ще е през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.