Последни новини
Home / Законът / Елена Балджиева е новият председател на РС-Русе

Елена Балджиева е новият председател на РС-Русе

Defakto.bg

Досегашният ръководител Пламен Ченджиев беше „разпитван“ повече от час

Елена Балджиева

С 10 „за“ Съдийската колегия избра Елена Балджиева за председател на РС-Русе.

Конкуренти й бяха досегашният ръководител Плачен Ченджиев, който получи 3 „за“ (Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска). Както и съдията Мирослайв Йорданов, отбелязал 0 „за“.

Елена Балджиева започва като следовател, от 2006 г. е съдия в Русе. На Общото събрание се е обявила по-скоро „за“ модел 4, като нещо ново. Като положителни оценява и промените в ЕИСС и вижда бъдещето в това. Била е кандидат и за предния мандат, през 2015 г.

Отхвърленият за втори мандат Пламен Ченджиев, от своя страна е в съда от 1994 г., прекъсва за шест години (1998-2004 г.), през които е адвокат и съдебен изпълнител, включително като ръководител. Бил е зам.-председател на съда, през 2015 г. е избран за административен ръководител.

Основните дебати – с него, продължили повече от час, и без него – разтегнали се сериозно във времето, бяха заради заповед, забраняваща на деловодителите да дават на адвокати преписи от материали по досъдебната фаза на наказателни дела. Ченджиев обясни, че е заповядал да не се дават без резолюция от съдията-докладчик. Георги Чолаков опонира, че не е така.

Председателят на ВАС атакува този кандидат и с въпроси за недадени премии на магистратите, командировани в административния съд в Русе. После Чолаков каза: „Няма да подкрепя кандидатурата на Пламен Ченджиев. Заповедта му е проблемна, адвокатската колегия в града е сезирала председателя на ОС и ВСС. Освен това не е организирал становища по тълкувателни дела за уеднаквяване на противоречивата практика между административни и районни съдилища. Ще подкрепя Елена Балджиева“.

Този довод се повтори няколко пъти. Оказа се, че ВСС не е изразил становище по въпросната заповед, за която ебил сезиран от адвокатите, тъй като е в кръга на правомощията на административиня ръководител и може да се оспорва по съдебен ред.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.