Последни новини
Home / Законът / Зам.министър Иван Демерджиев: Служебният кабинет не прави ревизия, а показва нов модел на управление

Зам.министър Иван Демерджиев: Служебният кабинет не прави ревизия, а показва нов модел на управление

Defakto.bg

„Моментът е много преломен. Ние не сме толкова хора, които извършват ревизия, а хора, които се надявам, че могат да дадат алтернатива как по-добре да се случват процесите по управление на държавата.“  Това заяви пред БНР заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев.

Според Демерджиев работата на служебния кабинет е  смислена, защото „дава разлика между модела до вчера и това, което може да имаме утре като модел на управление“.

Не се възприемам като ревизор, а като човек, който се опитва да даде нов модел и мисля, че много хора в това правителство така се възприемат, а не като проверяващи дейността на предшествениците си“, подчерта Демерджиев. „Моята задача ще бъде изпълнена, ако съм успял да дам алтернатива в нашата сфера. Ако съм успял да дам надежда, че нещата могат да се случват по-прозрачно, по-правилно, без корупционни практики.

Той подчерта, че доклад на Инспектората към правосъдното министерство за нарушения в Агенцията по вписванията е причана за  освобождаването на Габриела Козарева  от поста  директор на Агенцията по вписванията.  Докладът е бил готов още към края на май, уточни Иван Демерджиев и няма връзка с последните действия на Агенцията и отказите за вписвания, отбеляза той.

Когато започнаха откази за вписвания, обърнах внимание на г-жа Козарева тогава, както и на г-н Чакъров, който отговаря за длъжностните лица по вписванията, че тази практика, която се формира, е странна и че има сигнали за въздействие върху длъжностни лица“, поясни Демерджиев.

„Подобен подход на натиск по отношение на длъжностни лица няма да бъде толериран. Имаше данни за такъв. Проверката продължава. Има обнадеждаващи резултати, до голяма степен има яснота какво се е случило, кой е бил инициаторът и как се е случило.“

„Не виждам желание да се търси наказателна отговорност. По-скоро се остава с убеждението, че тя се търси избирателно – по определени теми и срещу определен кръг хора, а не обективно и срещу всички, които заслужават вниманието на прокуратурата“, коментира още заместник-министърът на правосъдието.

По думите му не е създаден механизъм за адекватно обучение на длъжностните лица по регистрация. „И съответно няма създаден механизъм да се търси отговорност от длъжностните лица, когато те на практика нарушават закона при вписване или отказ да впишат определени обстоятелства.“

При т.нар. инвестиционно гражданство има много съмнения, че нещата не се случват редовно, подчерта Иван Демерджиев. „Въпросът не е толкова в това, че има инвестиционно гражданство. Въпросът е как се получава.“ Той допълни, че има още две институции извън Министерството на правосъдието, където през годините са констатирани проблеми, свързани с българското гражданс. Едната е Българската агенция за инвестиции, която е към Министерството на икономиката. „Имаме основание да се съмняваме, че този процес не е протичал много чисто, ако мога да се изразя по-деликатно.“ Другата институция е Държавната агенция за българите в чужбина. „Явно българското гражданство е било сфера на корупционни практики, при това на тежки корупционни практики“,отбеляза Иван Демерджиев.

При отчета за 1-месечната дейност,  новият екип в МП В оповести, че са оптимизирани възможностите за получаване на българско гражданство.В момента от получаване на указа на вицепрезидента до издаване на документите, които удостверяват това право  минават 7 – 8 – 10 месеца. Това не само затруднява хората, които вече  имат вече признати права,  но е и условие за създаване на твърде лоши практики с участие на хора извън агенцията“, заяви министър Стоилов. Той посочи, че вече са променени вътрешните правила и сроковете и  процесът е значително ускорен так,че да бъде  сведен до около месец„.  Подобен е проблемът и с подаване на документите за българско гражданство, поради което вече са предложени промени, които са обявени за обществено обсъждане.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.