Последни новини
Home / Законът / И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини „Бобов дол“ условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини „Бобов дол“ условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Defakto.bg

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради „Мини Бобов дол“. Но увеличи изпитателния му срок с една година, като в същото време намали твърдяната щета за държавното дружество щета с 24 455 474, 80 лв.

Изцяло са отхвърлени предявените по делото граждански искове.

Присъдата е постановена с „особено мнение“ на съдия Румяна Илиева.

Това става ясно от съобщение на АСНС.

Твърдяното престъпление е отпреди 15 години.

Миналата година на първа инстанция някогашният министър на икономиката и енергетиката в тройната коалиция бе признат зa винoвeн, чe yмишлeнo нe e yпpaжнил ĸoнтpoл въpxy дeйнocттa нa изпълнитeлния диpeĸтop нa минaтa Πлaмeн Cтeфaнoв, oт ĸoeтo дъpжaвaтa e билa oщeтeнa c нaд 16 милиoнa лeвa и бе уважен предявения към Овчаров гpaждaнcĸи иcĸ в cъщия paзмep. Присъдата му бе две години условно с тригодишен изпитателен срок.

C двeгoдишнa ycлoвнa пpиcъдa на първа инстанция бe и Πлaмeн Cтeфaнoв. Oт дeйcтвиятa мy ca нacтъпили щeти зa пpeдпpиятиeтo в ocoбeнo гoлeми paзмepи – нaд 22 млн. лeвa, прие спецсъдът и yвaжи гpaждaнcĸия иcĸ в тoзи paзмep.

Втората инстанция е отменила тази присъда и вместо нея постановила нова. Румен Овчаров е признат за виновен в извършване на умишлена безстопанственост по чл.219 ал.4 вр. ал.3 вр. ал.2 от НК, от която са настъпили значителни щети в размер на „Мини Бобов дол“ в размер на 2 659 040,60 лв., като го оправдава за разликата до 24 455 474,80 лв.

Наказанието вече е две години лишаване от свобода условно, с четири години изпитателен срок.

Овчаров е лишен от  правото да заема държавна длъжност  за срок от три години.

На основание чл.37 ал.1 т.7 от НК е лишен и от правото да упражнява дейност свързана с пазене и управление на чуждо имущество за срок от три години.

Пламен Стефанов  – изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „Мини Бобов дол“ е признат за виновен за извършване на умишлена безстопанственост по чл.219 ал.4 вр. ал.3 вр. ал.1 от НК и от това са последвали значителни щети за предприятието в размер на 2 681 733,30 лв., като АСНС го оправдава за разликата до 29 151 145,18 лв.

Наказанието и на Стефанов е две години условно с четиригодишен изпитателен срок. Лишен е от право да заема ръководна длъжност в  държавно предприятие, корпорация и обществена организация за срок от три години.

В същия срок не може да упражнява дейност, свързана с пазене и управление на чуждо имущество.

За невинна е призната Ана Янева, бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката.

Присъдата не е окончателна, последна инстанция е Върховният касационен съд.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.