Последни новини
Home / Законът / Кадровиците оставиха Катя Бельова да оглавява ОС-Благоевград и след изтичането на втория мандат

Кадровиците оставиха Катя Бельова да оглавява ОС-Благоевград и след изтичането на втория мандат

Defakto.bg

С 6 „за“ мнозинството в Съдийката колегия определи Катя Бельова за и.ф. председател на окръжния съд в Благоевград. Така от утре тя ще продължи да управлява съда, въпреки че изтече и вторият й, последен разрешен по закон мандат на този пост.

В същото време срокът за кандидатиране за нов председател изтече вчера, а кандидати за ОС-Благоевград изглежда няма. Това означава, че може би поне още половин година ръководител ще е Бельова.

Кадровото решение идва на фона на нестихващи конфликти и скандали между съдиите в Благоевград и Благоевградско – както между ОС и РС, така и между самите районни съдилища. И за 10 години ръководството на окръжния съд не ги потуши. Обратното – на среща между членове на Съдийската колегия и магистратите от региона миналата седмица от РС са разказвали за липсващата комуникация, изчерпваща се със спускане на заповеди,  както и че Катя Бельова дори не ги поздравява. Това обявиха членове на колегията днес.

Навремето имаше и гръмки случаи, в които се цитираше председателката, например за „случайното“ разпределение на едно гражданско дело със значим интерес, при което рулетката е въртяна, докато не я определя за докладчик.

Ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) предлагаше друго решение – за и.ф. да бъде определена най-старшата съдийка, дала съгласието си Росица Бункова-Манолова. Аргументите в тази посока бяха, че това може включително да „отпуши“ появата на кандидати за председател. Предложението обаче събра само 5″за“.

А трима кадровици гласуваха и.ф. да стане заместничката на Бельова Лидия Масева.

След чудене колегията реши, че при определянето на и.ф. няма изискване за мнозинство от 8 „за“, както е за кадровите решения.

А мнозинството в колегията защити Бельова с еднакви аргументи – конфликти безспорно има, но защо за тях да е виновна дългогодишната председателка?!  По Макиавели.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.