Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата нареди на екоминистъра и столичния кмет проверка на депото за отпадъци „Враждебна“ (допълнена)

Прокуратурата нареди на екоминистъра и столичния кмет проверка на депото за отпадъци „Враждебна“ (допълнена)

Defakto.bg

Заради строежи на брега служебният министър Асен Личев уволни шефката на РИОСВ – Бургас

Зам. – главнкия прокурор при ВАП Десислава Пиронева се е срещнала с граждани от Инициативния комитет на жителите на кв. „Враждебна“. Снимка: държавното обвинение
Върховна административна прокуратура (ВАП) е сезирала служебния министър на околната среда и водите и кмета на София да извършат контрол на дейността на депо за отпадъци „Враждебна“. Това да стане  „в съответствие със задълженията и правомощията си по закон“,  указва  ВАП.

Там е образувана преписка по сигнал от Инициативен комитет на жителите на кв. „Враждебна“, в който гражданите изразяват недоволство от експлоатацията на сметището, намиращо се на територията на столичния квартал.

В сигнала са изразени искания за незабавно прекратяване на дейността на депо „Враждебна“, в което според инициативния комитет се съхраняват отпадъци от всякакъв вид, рекултивиране на терена и почистване на отпадъците, пластмасата и др.

Прокуратурата е пропуснала да посочи в съобщението си откога  функционира сметището и трупа боклуци, опасни за здравето, но не остава незабелязан ултимативния тон на разпореждането:  До ВАП в кратък срок следва да бъдат изпратени доклади, в които да са отразени резултатите, нарушенията на съответните нормативни и други актове, предприетите мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, както и наложените санкции.

Междувременно стана ясно, че министърът на околната среда и водите Асен Личев е уволнил  директорката на РИОСВ – Бургас Детелина Николова.  По нейна  идея бившият министър Емил Димитров е отменил забраната за строителство на къмпингите „Градина“ и „Смокиня“, отбеляза служебният министър.
На практика се въвеждат изключения. Отмених днес заповедта като нищожна. Уволних лицето като негодно„, заяви Личев.
Неговата заповед възстановява забраната:  „Тази заповед третира 11 други защитени територии: пясъчни дюни „Перла“, дюни „Младежки център“-Приморско, „Каваците“, пясъчни дюни между къмпинг „Златна рибка“ и „Градина“, дюни местност „Алепу“, пясъчни дюни в местност „Бабата“, курортен център „Слънчев бряг“. Седем са на морето. Другите са навътре в страната„.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Различия в експертизи по ключовия въпрос шофирал ли е след употреба на наркотици обвиняемият Георги Семерджиев

С приемане на ключови експертизи в софийския градски съд продължава делото за тежката катастрофа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.