Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата нареди на екоминистъра и столичния кмет проверка на депото за отпадъци „Враждебна“ (допълнена)

Прокуратурата нареди на екоминистъра и столичния кмет проверка на депото за отпадъци „Враждебна“ (допълнена)

Defakto.bg

Заради строежи на брега служебният министър Асен Личев уволни шефката на РИОСВ – Бургас

Зам. – главнкия прокурор при ВАП Десислава Пиронева се е срещнала с граждани от Инициативния комитет на жителите на кв. „Враждебна“. Снимка: държавното обвинение
Върховна административна прокуратура (ВАП) е сезирала служебния министър на околната среда и водите и кмета на София да извършат контрол на дейността на депо за отпадъци „Враждебна“. Това да стане  “в съответствие със задълженията и правомощията си по закон”,  указва  ВАП.

Там е образувана преписка по сигнал от Инициативен комитет на жителите на кв. „Враждебна“, в който гражданите изразяват недоволство от експлоатацията на сметището, намиращо се на територията на столичния квартал.

В сигнала са изразени искания за незабавно прекратяване на дейността на депо „Враждебна“, в което според инициативния комитет се съхраняват отпадъци от всякакъв вид, рекултивиране на терена и почистване на отпадъците, пластмасата и др.

Прокуратурата е пропуснала да посочи в съобщението си откога  функционира сметището и трупа боклуци, опасни за здравето, но не остава незабелязан ултимативния тон на разпореждането:  До ВАП в кратък срок следва да бъдат изпратени доклади, в които да са отразени резултатите, нарушенията на съответните нормативни и други актове, предприетите мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, както и наложените санкции.

Междувременно стана ясно, че министърът на околната среда и водите Асен Личев е уволнил  директорката на РИОСВ – Бургас Детелина Николова.  По нейна  идея бившият министър Емил Димитров е отменил забраната за строителство на къмпингите “Градина” и “Смокиня”, отбеляза служебният министър.
На практика се въвеждат изключения. Отмених днес заповедта като нищожна. Уволних лицето като негодно“, заяви Личев.
Неговата заповед възстановява забраната:  “Тази заповед третира 11 други защитени територии: пясъчни дюни “Перла”, дюни “Младежки център”-Приморско, “Каваците”, пясъчни дюни между къмпинг “Златна рибка” и “Градина”, дюни местност “Алепу”, пясъчни дюни в местност “Бабата”, курортен център “Слънчев бряг”. Седем са на морето. Другите са навътре в страната“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.