Последни новини
Home / Законът / Следователят Бойко Атанасов, въоръжен с публикации на „Труд“, отново се кандидатира за делегиран прокурор

Следователят Бойко Атанасов, въоръжен с публикации на „Труд“, отново се кандидатира за делегиран прокурор

Defakto.bg

Следователят Бойко Атанасов е подал документи до Прокурорската колегия на ВСС за участие в новата процедура за подбор на кандидати за европейски делегирани прокурори.

Това е втори опит на известния следовател с критиките към  прокуратурата и главния прокурор за работата на обвинението по организираната престъпност и множеството споразумения, сключвани с нейни представители по делата.    Атанасов бе и сред кандидатите за европейски прокурор от България (в колегиума на новата ЕП), но, тогава очаквано, не мина подбора на специалната смесена комисия от МП, ВСС и преподавател.

Този път наред със задължителните атрибути за  участие в процедурата – автобиография, кадрова справка,   мотивационно писмо на български и английски и др., Бойко Атанасов е представил  и шест публикации от в. „Труд“ от периода на вестника през 2005 г.  Тогава  изданието публикува  серия материали за корупция в следствието, прокуратурата и благосклонният поглед на тогавашния ВСС към безобразията,  изнесени  от следователите Бойко Атанасов и колегата му Георги Йорданов.   Приобщен е и материал на в. „Капитал““.  При желание, комисията по подбора може пък да  стигне до извода, че е кандидатът за делегиран прокурор има сериозна и трайна непримиримост към корупцията, нещо  повече, издържал е на  всякакъв натиск от високопоставената номенклатура в правосъдието.

Освен ако не може да преодолее професионалното обобщение на Атанасов за  прокурорските успехи на Иван Гешев чрез споразуменията му с твърдяната организирана престъпност, което отприщи серия от дисциплинарни дела срещу него.

Както  Де Факто съобщи, Прокурорската колегия откри нова процедура за подбор на кандидати за европейски делегирани прокурори. Кадровиците  трябва да номинират шестима претенденти, за попълване на българската квота от 10 човека. Това става след визитата на Лаура Кьовеши в София, на 11 юни, когато именно тя оповести предстоящия старт на новия подбор.

След първата процедура, приключила през февруари (листата – тук), колегията на Европейската прокуратура (EPPO) одобри и назначи едва четирима делегирани прокурори в България и отхвърли шестима претенденти. А от 1 юни EPPO вече функционира и започна разследвания. Делегираните са важна част от тях – това са прокурорите на служба в EPPO, които обаче работят на терен в съответните държави.

За  шестте позиции могат да кандидатстват всички магистрати. Изискванията към кандидатите са:

1. да са действащи съдии, прокурори или следователи;
2. да са придобили статут на несменяемост;
3. да имат оценка „много добра“ от последното проведено атестиране;
4. да имат най-малко 8 (осем) години юридически стаж, по смисъла на чл. 164 ЗСВ, към датата на решението за откриване на
процедурата за подбор;
5. да са на възраст не повече от 58 години към датата на решението за откриване на процедурата за подбор;
6. да владеят английски език на ниво минимум В2 на Европейската езикова рамка.

 

About De Fakto

Проверете също

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Законът за личния фалит мина единодушно на първо четене в правна комисия

Комисията по правни въпроси в парламента  прие на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.