Последни новини
Home / Законът / Европейският парламент ще обсъжда доклада на ЕК за върховенството на закона

Европейският парламент ще обсъжда доклада на ЕК за върховенството на закона

Defakto.bg

Европейският парламент ще обсъди въведените от Европейската комисия годишни доклади за върховенството на закона в ЕС.  Ще бъде дискутирана и възможността за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, който да бъде заменен от новото общоевропейско наблюдение върху законността, съобщава БНР.

Ще бъде анализиран  първият документ на комисията по темата,  който включва констатации за състоянието на върховенството на закона във всяка държава членка на съюза.

В заключенията си от доклада за миналата година, парламентаристите ще предложат как бъдещите доклади  по-добре да защитават ценностите на ЕС.

На 10 юни т.г. в  резолюция, Парламентът поиска от Комисията да вземе бързи мерки спрямо сериозните нарушения на принципа на върховенството на закона в някои държави членки, които застрашават справедливото, законно и безпристрастно разпределение на европейски средства.

Депутатите припомниха, че законодателството, обвързващо плащанията от бюджета на ЕС със зачитането на върховенството на закона, е в сила от 1 януари 2021 г., но до момента Комисията не е предложила мерки по него и не е изготвила насоки за прилагането му.

Законодателството, прието в края на 2020, обвърза достъпа на държавите членки до европейски средства с условието те да спазват върховенството на закона. Ако Европейската комисия установи, че дадена страна нарушава този принцип, тя може да предложи спиране или замразяване на плащанията от бюджета на ЕС към нея. Евродепутатите предупредиха, че парламентът ще заведе  дело срещу Комисията заради нейното бездействие да въведе на практика новите правила.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Пленумът на ВКС реши: Да спре използването на единната информационна система от 2 август (допълнена)

Това е недопустима подмяна на решенията на съдебния съвет и незачитане на законите, реагираха кадровици …

Изслушват кандидатите за европейски делегирани прокурори на 8 и 9 септември, избират ги на 10 септември

Изслушването на кандидатите за шест позиции на европейски делегирани прокурори в България ще е през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.