Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ обяви три съдебни решения за гражданска конфискация и една спогодба

КПКОНПИ обяви три съдебни решения за гражданска конфискация и една спогодба

Defakto.bg

За нови решения за гражданска конфискация, на първа инстанция, информираха от КПКОНПИ. Плюс постигнато второ споразумение от началото на годината.

Съобщението:

Окръжен съд – Перник уважи изцяло иск на КПКОНПИ в размер на 401 806, 10 лв. срещу Юлиан Здравков. Проверката срещу него е започнала след повдигнато обвинение от прокуратурата за организирана престъпна група, в която той е участвал в качеството си на длъжностно лице – митнически инспектор при ГКПП „Кулата-шосе“. Комисията е установила значително несъответствие в имуществото му и пред съда е предявен иск за отнемане в полза на държавата на апартамент в гр. Перник, стойността на право на строеж върху поземлен имот в гр. София (РЗП 9 816 кв.м.), пазарната стойност на отчуждени леки автомобили – „БМВ“, „Ауди“, „Опел“, както и парични суми по банкови сметки. Съдът е посочил, че по никакъв начин не кредитира свидетелски показания, според които Здравков всяка седмица е предоставял на свой приятел парични суми за покупка на автомобили, който от своя страна му ги връщал неизменно на следващата седмица, защото това е „абсолютно житейски нелогично, а свидетелстването в тази насока е единствено с цел да се услужи на ответника за неговата защитна теза.“ Юлиян Здравков е осъден за заплати и всички съдебни разноски. Окръжен съд – Разград е уважил изцяло иск на КПКОНПИ на стойност 183 158, 57 лв. срещу Гюнбахар Сали и свързано с нея лице.

Производството на Комисията е започнало след повдигнато обвинение от прокуратурата за данъчни престъпления. В хода на проверката е установено значително несъответствие в имуществото, въз основа на което се претендира отнемане в полза на държавата на парични суми, пазарната стойност на отчуждени имоти (апартамент и магазини в гр. Русе), стойността на товарен автомобил „Форд“, два леки автомобила БМВ, а също и пазарната стойност на други автомобили („Крайслер“, „Фолксваген“, „Ленд Роувър“). Магистратите приемат, че доказателствата по делото безспорно установяват несъответствие в имуществото, и така се налага изводът, че произходът на забогатяването е незаконен.

Окръжен съд – Пловдив е уважил частично иск на КПКОНПИ срещу Реджеп Юсеин в размер на 103 860 лв. Същият е обвинен от прокуратурата за това, че е държал акцизни стоки без бандерол (тютюн за пушене на наргиле) в особено големи размери. Производството на КПКОНПИ е установило значително несъответствие в доходите на лицето. Пред съда е претендирано отнемане на поземлен имот в гр. Пловдив, равностойността на дружествени дялове, суми по банкови сметки, суми от отчуждени движими имоти, както и леки автомобили и товарен автомобил „Ивеко“. Апелативен съд – София е уважил иск на КПКОНПИ срещу Недялко Неделчев. В полза на държавата се отнема сумата от 162 039, 81 лв. Неделчев е обвинен от прокуратурата за присвояване и обсебване на чуждо имущество.

От Томрис Махмуд се отнема имущество на стойност 103 191, 59 лв. с решение на Окръжен съд – Кърджали. КПКОНПИ е претендирала суми по банкови сметки и равностойността на продадени моторни превозни средства. Обвинението на прокуратурата срещу Махмуд е за трафик на хора.

Посочените съдебни решения не са окончателни.

С решение на Окръжен съд – Плевен, влязло в законна сила, в полза на държавата се отнема имущество в размер на 71 710 лв. от Марина Беркова. В сумата влизат и недвижим имот, както и две моторни превозни средства. Производството на Комисията е започнало след обвинение от прокуратурата срещу Беркова за пране на пари, получени от трафик на хора. КПКОНПИ постигна спогодба с ответник по дело за отнемане на незаконно придобито имущество. Според определението на Окръжен съд – Хасково, в полза на държавата се отнемат два леки автомобила – „БМВ Х5“ и „Хюндай“ от Петър Хаджиев. Производството на Комисията срещу него е започнало след обвинение от прокуратурата за предлагане на подкуп на длъжностно лице (орган на КАТ).

Това е втората спогодба от началото на годината по гражданско дело, водено от КПКОНПИ. Първата е пред от Окръжен съд – Велико Търново и в полза на държавата се отнема сумата от 836 000 лв. от Наталия Боянова. Тя е привлечена като обвиняема от прокуратурата за измама и документно престъпление (т.нар. „кражба на фирми“).

Разпоредбите на ЗПКОНПИ дават възможност по дела за отнемане на незаконно придобито имущество, страните да постигнат споразумение, при условие, че в полза на държавата се отнема не по-малко от 75 % от претендираното от Комисията имущество или неговата равностойност.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.