Последни новини
Home / Законът / Под акомпанимента: „Гешев е позор!“, кадровиците избраха Валентина Маджарова за шеф на Специализираната прокуратура

Под акомпанимента: „Гешев е позор!“, кадровиците избраха Валентина Маджарова за шеф на Специализираната прокуратура

Defakto.bg

Главният прокурор го нямаше. А избраната би подала оставка при доказване на незаконни СРС-та спрямо инакомислещи 

Пред ВСС

С възгласите: „Гешев е позор, оставка и затвор!“ започна заседанието на Прокурорската колегия. Първа точка от него е избор на ръководител на Специализираната прокуратура с един кандидат – Валентина Маджарова, и.ф. ръководител от миналата година. Единодушно, със 7 „за“ тя бе избрана.

Отпред протестът, организиран от Гражданско сдружение „Боец“  скандираше срещу главния прокурор и „поредния избор“, а Иван Гешев го нямаше и не се появи за отговорния избор. От съобщение на пресслужбата на ВКП се подразбра,  че по това време е предпочел да посети прокуратури в Луковит и Червен бряг.

Протестиращите, от своя страна, бяха направили табло с портретите на кадровиците, избрали Гешев за обвинител №1. (За жалост, бяха оставили и снимката на починал член на ВСС).

И още отпред

Самата Валентина Маджарова започна нетрадиционно, с обръщение към работещите в Специализираната прокуратура:

„Уважаеми прокурори, следователи, служители при Специализирана прокуратура, днес съм тук единствено и само заради вас. Уважаеми магистрати, благодаря ви за смелостта и стоицизма от последните дни. Времената са трудни, за нас са особено трудни. Работата ви е високо ценена, гордея се с всеки един от вас. Уважаеми членове на ПК на ВСС, бих искала да изредя няколко важни неща. Уважаеми журналисти, прокурорите и следователите от СП се подчиняват единствено и само на закона, на този закон, на който се подчиняват всички останали магистрати в Република България!“

После Маджарова заяви, че обществената непримиримост към корупцията е безспорен факт, но за прокурорския (а и съдийския, според нея) успех  е необходимо „органите преди нас“ да си свършат работата – КПОНПИ, МВР, ДАНС, АДФИ. „Не като оправдание, но като безспорен факт в последните почти две години СП, както и всички останали органи на съдебната власт и всички хора работехме в ситуация на пандемия, тя се отрази на работата на всеки от нас. На първо място беше изведен човешкият живот и здраве. Но обстоятелството, че структура като Евроджъст като прецедент за първи път в годишния си доклад за 2020 г. посочи като добър пример два казуса на Специализирана проуратура не е малко признание, повярвайте!“, обяви кандидатата.

Това е втората поред процедура за избор на шеф на спецпрокуратурата след изненадващата оставка на Димитър Франтишек Петров. Първата се провали заради липсата на кандидати.

Валентина Маджарова

Валентина Маджарова е в СП от 1 август 2019 г., била е районен прокурор на Средец, включително по време на бежанската криза, и обвинител в ОП-Шумен, както и „прокурор на годината“.

Тя не е най-типичният представител на спецобвинението. Диалогична е, борави и с факти. Но това не отменя негативите, натрупани от спецструктурите в изтеклите 10 години. Нито все по-настойчивите настоявания за тяхното закриване.

Специализираната прокуратура има проблеми – нито повече, нито по-малко от останалите органи на съдебната власт, каза днес Маджарова пред кадровиците. Отчете като основни негативи забавените дела, чувствително намалели през последната година. Друг проблем за нея е дисбалансът в натоварването на отделните магистрати, но го отдаде на кадровия дефицит. „Помним колко трудно СП беше облечена с кадри, а най-важен е човешкият фактор и тези хора трябва да са мотивирани. Със законови промени се увеличаваха делата, но не с такова темпо Специализираната прокуратура е обличана с щатове“, отчете претендентката.

По въпроса за оправдателните присъди каза, че за нея е важно „магистратът да може да излезе с гордо вдигната глава от съдебна зала, трябва да можем и да губим“. Отчете присъди за корупция (за м.г. са две условни и три пробации)

Като най-важни за себе си посочи екипа и работещите в СП. „Изключително подобрен е качественият капацитет, при нас работят прокурори и следователи, които са доктори по право“, обяви Маджарова.

Тя отговори на някои въпроси, зададени от Гражданско сдружение „Боец“. Те са извън срока, подчертаха кадровици.

Най-ясен бе отговорът на въпроса дали би подала оставка, ако се установи, че по искане на спецпрокуратурата са подслушвани опозиционни политици, журналисти, представители на НПО, каквито данни изнесе министър Бойко Рашков.

„Бойко Рашков е и мой преподавател. По изнасянето на факти и обстоятелства по досъдебни производства в сектор „Антитероризъм“ съм скептична. Не съм наблюдаващ прокурор, но в административното си качество ще кажа, че в момента две независими институции – ДАНС и Бюрото за контрол на СРС извършват проверка. Да, бих подала оставка. Но не мисля, че който и да е прокурор от СП е нарушил закона“, гласеше отговорът.

Евгени Иванов я нарече „мъжка майка“ с трима сина, която е успяла да се справи с прокурорската работа и за една година да покаже, че е добър ръководител на Специализираната прокуратура.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.