Последни новини
Home / Законът / Председатели на районни съдилища, включително на СРС, искат да станат административни съдии. Димитър Узунов – също

Председатели на районни съдилища, включително на СРС, искат да станат административни съдии. Димитър Узунов – също

Defakto.bg

Общо 182-ма магистрати са допуснати до конкурса за повишение в административните съдилища в страната, в който местата са общо 23. Сред тях са бившият представляващ ВСС в предния мандат Димитър Узунов, осем титулярни председатели на районни съдилища, включително този на СРС Александър Ангелов, както и петима и.ф. председатели.

Това е вторият конкурс за административни съдии – първият е за „външни“ назначения, в който бройките са 32, а допуснатите кандидати 302-ма.

Новият списък, на кандидатите от системата, които искат повишения като административни съдии, бе публикуван днес. Те ще се състезават само за 3 места в Административен съд – София град (10 отидоха за „външни“ назначения), за 2 длъжности в административния съд в Русе и за по една в административните съдилища София-област, Благоевград, Враца, Кюстендил, Перник, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Хасково, Бургас, Варна, Добрич, Разград, Силистра, Шумен, Плевен.

Потвърдиха се очакванията сред претендентите да е Димитър Узунов (на снимката горе). След финала на мандата на предния ВСС през октомври 2017 г. той обяви, че се „връща“ в районния съд в Сандански, където работеше, но като председател, преди да стане кадровик. И формално до днес Узунов е съдия от РС-Сандански. Всъщност обаче от началото на октомври 2018 г. той работи в Административен съд-Благоевград като командирован. Нещо повече – бившият представляващ ВСС (който фигурираше в записите на „двете каки“ като „човекът на Бойко“) бе имал желанието за командироване директно в София, но тогава не стана. Въпросът, който основателно се поставяше тогава, бе какъв точно опит има Узунов в административното правораздаване (гледал е наказателни дела и е председателствал РС, после кадруваше системата). Е, вече има три години такъв стаж.

Александър Ангелов

Освен председателя на СРС Александър Ангелов, в списъка на кандидадите за административни съдии са и двама негови заместници – Георги Чехларов и Даниела Александрова. Там са и председателите на районните съдилища в Благоевград, Радомир, Своге, Стара Загора, Силистра, Пазарджик, Сливница. Както и и.ф. ръководителите в Монтана, Бургас, Никопол, Поморие, Карнобат.

Сред допуснатите са и двама съдии, които искаха да са европейски делегирани прокурори – Христо Крачунов от СРС, одобрен от Прокурорската колегия, но отхвърлен от Лаура Кьовеши заради липсващ опит като обвинител, и Светомир Ббааков от РС-Асеновград, който се оттегли от тази надпревара.

Административни съдии искат да станат също Росица Стойчева и София Икономова от СРС. Двете станаха известни с публичните си изяви „контра“  протеста в Софийския районен съд през 2016 г. срещу политиката на тогавашния ВСС. В момента Стойчева е председател на Българската съдийска асоциация и член на Съвета за партньорство към ВСС.

В листата има и прокурори.

Има и деветима недопуснати до конкурса за повишение с един и същи аргумент – в момента те са магистрати от окръжно ниво и не могат да се явяват точно на такъв конкурс. Сред недопуснатите е и зам.-председателят на Специализирания съд Пламен Панайотов, който бе дал и оставка от този пост, но после я оттегли. Останалите са Вилислава Ангерова от Специализирания съд, съдийки от ОС-Варна и от административния съд в Хасково, прокурори от СГП и ОП-Стара Загора, следовател от Варна.

Koнĸypcът зa aдминиcтpaтивнитe cъдилищa възбyди дyxoвeтe зapaди peшeниeтo нa ĸaдpoвицитe пo пpeдлoжeниe нa пpeдceдaтeля нa BAC Гeopги Чoлaĸoв пoвeчeтo длъжнocти дa ca зa “външeн” ĸoнĸypc.  B Cъдийcĸaтa ĸoлeгия имaшe и cпopoвe ĸoнĸpeтнo зa paзпpeдeлeниeтo нa 13-тe бpoйĸи зa ACCГ и питaния зaщo тe пpeимyщecтвeнo oтивaт зa “външни” нaзнaчeния – 10 cpeщy 3 зa пoвишeния. A съдията от СРС Васил Петров обжалва решението за „външния конкурс“, но на първа инстанция ВАС обяви жалбата му за недопустима.

В обръщението си с призив за оставки на целия ВСС днес от Съюза на съдиите цитираха и странните решения за конкурсите за административните съдилища.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.