Последни новини
Home / Законът / ЦИК отхвърли като неоснователна жалбата на ГЕРБ срещу служебното правителство

ЦИК отхвърли като неоснователна жалбата на ГЕРБ срещу служебното правителство

Defakto.bg

Публичният отчет за работа е информация за гражданите, а не е пропаганда, приема комисията

ЦИК отхвърли като неоснователна жалбата на коалиция ГЕРБ – СДС,  регистрирана за участие в предстоящите парламентарни избори, срещу премиера Стефан Янев и министри от служебното правителство.

За да спрат  оповествяне на нередности от  служебното правителство, бившите управляващи от ГЕРБ  твърдят  жалбата си ,  че отчетът на кабинета за първия му месец е форма на предизборна агитация, насочена срещу партията на Бойко Борисов в грубо нарушение на чл. 182 ал.1 от Изборния кодекс.  „Множество изказани  и недоказани твърдения и изявления, както на  министър – председателя , така и на  министрите Бойко Рашков и  Асен Василев уронват престижа на предходното управление на ГЕРБ и са директен  призив на неподкрепа в настоящите избори на коалиция ГЕРБ- СДС„, пише в жалбата.

Членът на ЦИК Красимир Ципов (ГЕРБ) постига сериозен правен абсурд,  като предлага на  комисията да поиска от министрите „писмени доказателства за изложените твърдения” на твърденията за системен безпорядък, липса на правила и корупция … „След като видим какви обяснения ще предоставят те, да вземем своето решение и да преценим налице ли е подкрепа или неподкрепа за определена политическа сила”, настоява Ципов.  А Георги Баханов (ГЕРБ)  поиска  в решението на ЦИК да се добави, че неправомерната агитация е извършена с употребата на публичен административен ресурс, което утежнява нарушението.

Шефът на ЦИК Камелия Нейкова зададе на Ципов очевидния въпрос: на какво правно основание комисията може да поиска писмени обяснения от министрите и в какво качество ще го направи? „Доколкото съм запозната с практиката на ЦИК в предходни мандати при разглеждане на жалби, свързани с провеждане на предизборна кампания, писмени обяснения от някоя от страните в конкретна жалба никога не са искани, тъй като мисля, че ЦИК няма такова изрично правомощие”, заяви тя.

Зам.-шефът на ЦИК Росица Матева, която докладва жалбата, посочва: „От отчета на служебното правителство не считам, че има ясно изявен призив за подкрепа на партии и коалиции, или за неподкрепа.” И предлага  жалбата да бъде отхвърлена.

В последна сметка Комисията  реши, че посочените изявления и цитати съдържат единствено информация, оповестена от работата на служебното правителство публично при представянето на неговия отчет.  За да има директна предизборна агитация, е необходимо да е отравен директен призив за подкрепа или неподкрепа на партии, коалиции и др. в предстоящите избори, посочва постояната съдебна практика ЦИК.

И още  от решението: Посочените изявления съдържат единствено информация, огласена от работата на служебното правителство публично при представяне на неговия отчет. Субективните оценки и анализи на политически политолози и преподаватели по политически комуникации, съдържащи се в една от публикациите, посочени в жалбата, са без правно значение за преценката относно съставомерността на посоченото деяние и наличието на извършено нарушение по чл. 182, ал. 1 ИК. След като не са налице данни министър-председателят Стефан Янев и министрите Бойко Рашков и Асен Василев да са извършили предизборна агитация, то не са налице предпоставките за установяване на нарушение по чл. 182, ал. 1 от Изборния кодекс, а жалбата следва да се отхвърли като неоснователна.

Как „старата“ ЦИК опази Борисов от нарушения с джипката

На 10 март т.г. в наверчерието на парламентарните избори на 4 април, тогавашният състав  на ЦИК отхвърли жалбите на БОЕЦ и БСП, в които се настояваше бившият премиер Бойко Борисов да бъде санкциониран за противоправно използване на  държавен транспорт, охрана и логистика за партийна пропаганда в предизборна обстановка.

Левицата настояваше да бъде търсена административно- наказателна отговорност от Борисов,  да му се наложат серия глоби за противоправно поведение по време на избори,  а СЕМ да бъде уведомен за злоупотеба с  медиийните свободи

На съображенията на членовете от малцинството, че от  представените 23 линка  ясно се вижда как  Борисов  като кандидат-депутат, полза прословувата джипка на срещи с  избиратели, и не само, въпреки забраната на за закона,  мнозинството отговори, че „това е политика на правителството, а не агитация и пропаганда“.

Александър Андреев, тогава председател на ЦИК  сведе очевидното нарушение до „нуждата от охрана на министър- председателя“, като пропусна абсолютната забрана за ползване на държавен ресурс в предизборната кампания.  Така мнозинството в ЦИК елиминира жалбите.  Въпреки чл. 182 (3)  от ИК, който забранява   ползването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация, а  всяка организирана или „случайна“ среща в предизборна кампания с избирателите,  особено на министър председател и министри,  няма друго предназначение освен изборна пропаганда и агитация. Отказаната санкиция бе от 3 до 15 хил. лв. При рецидив – още по-голяма.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.