Последни новини
Home / Законът / ВСС ще чества 30-годишен юбилей през септември, ще уточнява къде и как

ВСС ще чества 30-годишен юбилей през септември, ще уточнява къде и как

Defakto.bg

Прекрати мандатите на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова от 1 юли

Между 27 и 30 септември Висшият съдебен съвет (ВСС) тържествено ще отбележи 30-а годишнина от създаването на колективния кадрови орган.

Това гласува действащият Пленум на ВСС, единодушно, днес.

Определи и инициативен комитет за мероприятието, в което влизат кадровиците Севдалин Мавров (Съдийска колегия) и Огнян Дамянов (Прокурорска колегия).В комитета ще влязат също служители на ВСС от различни дирекции, определени от главния секретар.

Годишнините, безспорно, е добре да се отбелязват – придават тежест, особено на държавни органи. По ирония на съдбата обаче днешното решение на кадровиците идва на фона на вчерашото обръщение на Съюза на съдиите към тях за подаване на оставки  от всички 22-ма изборни членове заради неспособността им да решат наболелите проблеми в системата, провала на реформата в съдебната карта и на ЕИСС, забатачването и странни решения по конкурси, избора на Иван Гешев за главен прокурор и т.н.

По този въпрос днес на заседанието на Пленума никой не каза нищо, разбра се само, че обръщението на ССБ е препратено към всички.

Дали да честваме 30 години ВСС, попита днес представляващият Боян Магдалинчев.

Никой не се възпротиви. „Редно е да се отбележи тази годишнина, а после ще съобразим ковид ситуацията през септември и формата на отбелязване“, каза Йордан Стоев от Прокурорската колегия.

Стана ясно, че е обсъждано празненство с коктейл в резиденциите „Бояна“, „Лозенец“ или Военния клуб.

Олга Керелска даде друг пример за отбелязване – СУ е чествал годишнина в Народния театър, не под формата на коктейл. И прикани ВСС да помисли за същото. „Можем да направим и конференция, посветена на различните модели на ВСС в Европа. Освен че е актуално, би било полезно  за бъдещите членове на ВСС“, каза Керелска.

Атанаска Дишева пък даде пример с отбелязване на юбилей в Националния исторически музей, където пространството е много по-широко, с оглед на ковид епидемията.

Оставките на авторите на модел 4 обявени, възстановяването като магистрати предстои

Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев

Единодушно, Пленумът на ВСС обяви оставките на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова като негови членове, считано от 1 юли. Това е равнозначно на тяхното приемане.

Двамата оповестиха заявленията си за напускане на ВСС миналия петък чрез обръщение към съдиите в България. Оставките са заради очевидния крах на предложения ог тях и одобрения от мнозинствата във ВСС радикален модел за реформа на съдебната карта.

Предстои идния вторник Съдийската колегия да гласува решения за възстановяването на двамата като съдии. При Шекерджиев нещата бяха ясни отнапред – той беше съдия от Наказателната колегия на ВКС и ще се върне ттам.

Боряна Димитрова, бивш председател на окръжния съд в Бургас, е поискала възстановяване като редови магистрат в този съд. Можеше да поиска и назначаване в апелативен съд.

 

38. Заявление от Красимир Шекерджиев – изборен член на Висшия съдебен съвет, за подаване на оставка, на основание чл. 130, ал. 8, т. 1 от Конституцията на Република България. връзка л. 130а, а. 2, вр. чл. 27, ал.2

Обоявява подадената жставка и прекротява мандата, смитано от 1 юли. Нужно е мнозинство от 17 за

Панов – в Конституцията има няколко основания и питам кое е от тях?

 

39. Заявление от Боряна Димитрова – член на Висшия съдебен съвет, за подаване на оставка, на основание чл. 130, ал. 8, т. 1 от Конституцията на Република България.

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.