Последни новини
Home / Законът / ГДБОП разследва 14 трансплантации, извършени в болница „Лозенец“

ГДБОП разследва 14 трансплантации, извършени в болница „Лозенец“

Defakto.bg
Бойко Рашков

ГДБОП разследва 14 трансплантации, извършени в болница „Лозенец“. България е поискала помощ от молдовските власти по случая, съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той уточни, че разследването е започнало, след като здравният министър Стойчо Кацаров е предал резултатите от проверките в МВР.

Към момента разследването е в изключително начален етап, посочи Рашков: „Първоначалните данни са, че са извършени груби нарушения на закона и на медицинската практика. Трябва да се идентифицират виновните лица и те да бъдат предадени на прокуратурата и на съда“.

Стойчо Кацаров

В началото на месеца служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров съобщи,  че освобождава съвета на директорите на болница „Лозенец“ заради  редица нарушения, свързани с източване на здравната каса и извършване на трансплантации в нарушение на закона.

Той обясни, че  между 2019 и април 2021 г. в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор. Както е известно, българският закон не позволява такива трансплантации, освен ако няма пряка родствена връзка между донора и реципиента.

„Донорите са племенници от Украйна и Молдова, а реципиентите са чичовци и лели от Израел, Япония, Германия, Оман. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си“, каза тогава Кацаров. Добави, че поне за част от случаите има информация от съответните държави, че реципиентите не са техни граждани и че става дума за фалшиви самоличности.

Третият случай, с който Кацаров мотивира решението си да освободи ръководството на болница „Лозенец“, е свързан с трансплантация на черен дроб, при която определеният от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ най-подходящ кандидат от списъка на чакащите е бил изместен от човек, заемал „много висок пост в държавната администрация“, след „телефонно обаждане“.

От болница „Лозенец“ отхвърлиха  обвиненията като несъстоятелини, а  обявените разкрития  –  за безпочвени внушения.

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.