Последни новини
Home / Законът / Доц. Наталия Киселова: Служебното правителство има правомощия като всеки друг кабинет

Доц. Наталия Киселова: Служебното правителство има правомощия като всеки друг кабинет

Defakto.bg

Рокадите на служебното правителство са законни“, коментира  специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова. Пред телевизия „България он еър“  юристът заяви, че  служебното правителство има пълномощия като всяко друго правителство и  в момента не може да упражнява единствено правомощия,  свързани с Народното събрание, тъй като няма действащ парламент. „Всички останали действия, които са допустими по закон или по подзаконовите нормативни актове, са допустими“, подчерта доц. Киселова. “  Напомни, че всички актове на правителството подлежат на съдебен контрол. „Няма пречка част от тях да бъдат оспорени, ако има проблем със закона. Такива не виждам, между нас казано„, коментира доц. Киселова.

Тя е на мнение, че резултатите от изборите няма да се повторят. Дори и да са близки до тези от 4 април, разбиранията на депутатите щели да бъдат други.

„Не могат да си позволят „избори до дупка“. Трябва да се търси формула, по която да се управлява при по-разпокъсан кабинет. Да, министри от служебното правителство може да останат в редовното. Това е въпрос на решение на онзи, който ще получи доверието да предложи състав на правителство“, каза още доц. Киселова.

Президентската република е екзотика, която се просто се подхвърля в предизборната кампания, коментира конституционалистът.  „Трябва да се каже първо как изглежда България в контекста на членството си в ЕС.  Всички държави членки, с изключение на Франция, са парламентарни. Киселова отбеляза,че е невярна тезата, че парламентарното управление влече корупция. Корупция има и в президентските републики.

Парламентът е стъклена къща, има достатъчно възможности журналистите да имат достъп до информация и до депутатите.Парламентарното управление е по-демократично, защото включва възможности опозицията реално да въздейства върху управлението, каза тя.

Подхвърлянето на екзотични идеи по време на предизборна кампания е провокация, но и безотговорно поведение, защото не всички последици могат да бъдат предотвратени. Президентската република и изваждането на прокуратурата от съдебната власт са такива, подчерта доц. Киселова.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.