Последни новини
Home / Законът /  Иван Гешев е провел работна среща с Богдан Лику, първи зам.-главен прокурор на Румъния (допълнена)

 Иван Гешев е провел работна среща с Богдан Лику, първи зам.-главен прокурор на Румъния (допълнена)

Defakto.bg

Главният прокурор  откри Втория работен форум на главните прокурори на Балканските държави

Иван Гешев е провел работен разговор с Богдан Лику, първи заместник на главния прокурор на Румъния.
Лику, който е бивш главен прокурор в Генералната прокуратура на Румънския върховен съд, е у нас за участие във Втория работен форум на главните прокурори от Балканския регион на тема „Ролята на прокуратурата за утвърждаване върховенството на закона“. На срещата е присъствала и прокурор Надина Спину, ръководител на отдел за международно правно сътрудничество в Прокуратурата към Върховния касационен съд.
Иван Гешев и Богдан Лику са бсъдили взаимодействието между прокуратурите на Балканските страни и изграденото  сътрудничество между българската и румънската прокуратури в контекста на членството на България и Румъния в Европейския съюз.
Прокуратурата на РБългария има подписано споразумение за сътрудничество с Генералната прокуратура при Върховния касационен съд на Румъния от 2019 г., както и Меморандум за сътрудничество с Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма на  Румъния.

По същия повод вчера  Иван Гешев е имал работни срещи  с  главния прокурор на Република Албания Олсиан Чела Днес, както и с  главният прокурор на Република България Иван Гешев и главният прокурор на Република Турция Бекир Шахин, съобщи пресслужбата на ВКП.

Натискът срещу независимостта на прокурорите е недопустим. Особено този, който идва от политиците. Това е един от изводите от провелата се дискусия в рамките на Втория работен форум на главните прокурори на Балканските държави под надслов „Ролята на прокуратурата за утвърждаване на върховенството на закона“, който се провежда София, съобщава пресслужбата на държавното обвинение.
По-късно стана ясно, че Главният прокурор е  открил Втория работен форум на главните прокурори на Балканските държави под надслов „Ролята на прокуратурата за утвърждаване на върховенството на закона“, който се провежда в София.
В приветствието си Иван Гешев е заявил,че  „работата на институциите от толкова много държави и партньорството между нас могат да служат като образец за разбирателство и да ни мотивират в ежедневните усилия, които полагаме“ и добави, че „различията в правните системи и традиции в региона не са пречка за общи проекти и изграждане на мостове помежду ни“, съобщава пресцентърът на държавното обвинение.

Участие във форума в българската столица взимат главният прокурор на Република Турция Бекир Шахин, главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески, главният прокурор на Република Албания Олсиан Чела, първият зам.-главен прокурор на Румъния Богдан Лику, прокурори от Сърбия, Словения, Гърция и Босна и Херцеговина. Онлайн в срещата участва и зам.-главният прокурор на Черна гора – Миланко Каянич.

Гости на форума са и членове на Висшия съдебен съвет, ръководството на Прокуратурата на Република България, административните ръководители на апелативните прокуратури у нас.

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев е напомнил, че прокурорите трябва да знаят, че могат да си вършат работата без политически натиск и страх и затова е необходимо да отстояват с категоричност своята независимост в рамките на съдебната власт.

Чрез видеоконферентна връзка приветствие е отправил президентът на „Евроджъст“ – Ладислав Хамран, който увери участниците във форума, че сътрудничеството с балканските държави е приоритет за „Евроджъст“, защото „това, което ни свързва е необходимостта от постигане на един по-сигурен свят“.

Инициативата за създаването на Работния форум на главните прокурори на Балканските държави бе поставена от ръководствата на прокуратурите на България и Турция. Първата среща на ръководителите на прокуратурите от Балканските страни се проведе през м. октомври 2019 г. в гр. Измир, Турция.
Работният форум има за цел да затвърди доброто сътрудничество между прокурорите от Балканския полуостров по наказателноправни въпроси, превенцията и противодействието на трансграничната организирана престъпност като трафика на наркотични вещества, оръжия и нелегалната миграция. Форумът е и  възможност  за обмен на добри практики между държавните обвинения от Балканския регион по засилване ролята на прокуратурата при утвърждаване на върховенството на закона.

 

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.