Последни новини
Home / Законът / Навръх заработването на електронното правосъдие от 1 юли „лимитът“ за добавки и поправки в ЕИСС е изчерпан

Навръх заработването на електронното правосъдие от 1 юли „лимитът“ за добавки и поправки в ЕИСС е изчерпан

Defakto.bg

За всяка нова заявка ще се обявява обществена поръчка

Лимитът за „гаранционни“ доработки на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) по договора между ВСС и „Информационно обслужване“ е изчерпан. Оттук нататък за всяка нова заявка ще се обявява обществена поръчка, то ест ще се плаща отделно.

Това, най-общо, стана ясно от „доклад от работната група за последващ мониторинг относно предложенията за оптимизация на ЕИСС в срока за гаранционното й обслужване“, представен пред Пленума на ВСС днес. Вносители са Вероника Имова и Драгомир Кояджиков като членове на 44-членна работна група. Пред кадровиците докладва Имова.

В същото време от 1 юли правосъдието става електронно, както е заложено в Закона за съдебната власт, ГПК и НПК. Оттам нататък хартията по делата изчезва, всяко действие и акт ще са само в електронна форма.

Изработването на единната система е в същия европроект, в който е и реформата на съдебната карта. Той е по Оперативна програма „Добро управление“ и е за 6 милиона лева.

ЕИСС стана прословута с куция си старт, стопиран почти веднага за повечето от съдилищата заради невъзможност да се работи със системата. После имаше поетапен рестарт от пролетта насам.

А сега се разбира, че корекциите, за които не се плаща допълнително, са дотук. Те са достатъчни и няма нужда от повече доработки за нормално функциониране на системата, категорична бе Имова. ЕИСС е функционално годна и работи, подчерта тя. 

Договорените 24 човекомесеца за доработки на системата са изразходвани от „Информационно обслужване“ за изработване на 14 заявки по искания на съдилищата. Три от тях са били от ВКС, което е отнело два човекомесеца.

Във ВКС системата функционира, образуват се дела и се извършват процесуални действия в електронна форма от 1 юни.  Улеснихме работата на районните съдилища по заповедните производства, изреди Вероника Имова. Предстои да бъдат въведени квалифицираните електронни подписи за съдебните заседатели. В 24-те човекомесеца са влезли и електронните времеви печати, но за тях трябва първо да бъде закупен лиценз за съответния софтуер.

Атанаска Дишева попита как точно са отчитани 24-те човекомесеца.

Вероника Имова отговори, че правилата са изработени от „Информационно обслужване“ и одобрени от ръководителя на проекта от страна на ВСС (Гергана Мутафова – б.р.). Започва се с регистриране на заявка, нейното оценяване и квалифициране, проверяване на целостта на информацията, оценяване и одобрение от изпълнителя, въдзлагане, изработване, тестване, подписване на приемо-предавателен протокол. Финалът е приемане на заявката с подписан двустранен протокол между ръководителя на проекта и изпълнителя.

Щом за 24 човекомесеца са изпълнени 14 заявки, значи за 1 заявка са изразходвани 1,7 човекомесеца, което прави по 288 часа на всяка заявка, изглежда ми множко, опонира Дишева.

Имова отговори, че работната група не отговаря за техническите детайли. Но апокалиптичната картина не е вярна, системата е готова, ако ще искаме „изкуствен интелект“, може да се обявяват и поръчки.

„Но и оптимистичната картина не е вярна“, отговори Лозан Панов и предложи приемането на доклада да се отложи, като междувременно той бъде публикуван за запознаване.

Цветинка Пашкунова възрази: „Проява на уважение към колегите е да приемем за сведение и информация за направеното. Това не преклудира възможността за нови предложения за усъвършенстване,  не смятам, че е постигнат оптималния вариант на ЕИСС, знам за затрудненията във ВКС. Само че процесът не е приключил.“ Бе категорична – няма пречка въпросът за изразходването на 24-те месеца детайлно да се обсъди, но и в присъствието на ръководителя на проекта.

Кадровиците приеха доклада и ще го публикуват на сайта на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Гешев няма да иска имунитета на Делян Добрев, предложението на СГП не било мотивирано

Главният прокурор Иван Гешев е върнал на Софийска градска прокуратура предложението  за сваляне на имунитета …

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътува …

Един коментар

  1. Венелина Фотева

    Само не разбрах, адвокатите как ще извършваме процесуални действия през ЕИСС, като достъп до тази система за нас няма предвиден. Ние работим през ЕПЕП, но и в него липсват изцяло модулите за извършване на процесуални действия в електронна форма- подаване на искови молби, отговори и представяне на доказателства по електронен път.
    Вариантът да си носим нещата на хартия в съда и там някой да ги сканира, категорично не може да се определи като извършване на процесуални действия в електронна форма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.