Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов спечели (почти) втора битка срещу НАП

Лозан Панов спечели (почти) втора битка срещу НАП

Defakto.bg

Председателят на Върховния касационен съд спечели втора съдебна битка срещу НАП.

С решение от 23 юни, обявено сега, съдия Ирина Кюртева от Административен съд – София-град (АССГ) отменя почти изцяло ревизионен акт, определил че Панов дължи над 11 хиляди лева допълнителни данъци заради “укрити” приходи.

Дължи, но само 890 лева, постановява АССГ. Като налогът е върху суми, платени през 2013 г. от наемател за текущ ремонт и режийни разноски на жилище.

Решението не е окончателно, може да бъде оспорено пред Върховния административен съд.

Данъчните ревизии срещу Панов често се ползват от противниците му като аргументи срещу председателя на ВКС. Общественото възприятие обаче е за “наказателна акция” и то се потвърждава от второ съдебно решение.

В края на април АССГ отмени друг ревизионен акт на НАП от 2019 г., защото соченият от  данъчните повод за ревизирането не е съществувал, ревизията е била незаконна и е налице произвол.

В новото решение приетата “частична” основателност също е говоряща, на фона на гръмките претенции за “укриване на доходи”. Може и да е спорна,  но за това си има горни инстанции.

Самият Панов и защитата му заявяват, че резултатите от ревизията почиват на произволни, нелогични и необосновани предположения, направени в противоречие със събраните доказателства. И че председателят на ВКС стриктно е подавал данъчна декларация всяка година, “укриване” изобщо не може да се твърди.

Ревизията е извършена през 2018 г., но за периода 2013-2015 г. Първоначално данъчните определят  11 953,22 лева допълнителни задължения по Закона за доходите на физическите лица плюс над 5 хиляди лева лихва за забава, размерът е леко намален през 2019 г.

Декларациите наистина са подавани стриктно и “укриване” по този параграф няма, признава съдия Ирина Кюртева. Тя отхвърля като неоснователни и недоказани и твърденията на данъчните за “укрити” приходи от хонорари, продажба на имот, предположенията им за разполагаеми суми при командировки в чужбина и за трите ревизирани години. В каталога е включен дори хонорар с авансово платен данък.

АССГ обаче приема, че през 2013 г. Панов е получил 2 933 лева от наемател, които са подлежали на отделно облагане и отхвърля възражението, че това е възстановяване на извършени разходи, а не доход. Съдът отхвърля и писмената декларация на наемателя, който сега живее в чужбина, тъй като не е допустима в съдебното производство.

Пълният текст на решението – тук.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.