Последни новини
Home / Законът / Министър Янаки Стоилов: Без ново обсъждане на съдебната карта, закриване на районни съдилища няма да има

Министър Янаки Стоилов: Без ново обсъждане на съдебната карта, закриване на районни съдилища няма да има

Defakto.bg
Янаки Стоилов

Без широк кръг от консултации по съдебната карта, нито един районен съд към момента няма да бъде закрит. Трябва обаче да се  мисли за промяна на тези, които не отговарят на изискванията. Това заяви и служебният правосъден министър Янаки Стоилов в Ловеч, където участва в дискусия с представители на различни юридически общности о от региона за новата съдебна карта.

Служебният министър  подчерта, че е необходим широк кръг от консултации, за да не се пристъпва към реализация на един или друг вариант на съдебната карта, без да са отчетени всички фактори, а не само тези, които пряко засягат дейността на съдилищата.

Препоръчах да се проведат такива срещи и по места, след като инициирах обсъждането преди няколко дни и в София на една представителна дискусия, която ясно показа отношението на различните юридически професии. Този диалог е трябвало да започне по-рано, тъй като това решение не е само в правомощията наВисшия съдебен съвет , прави се съгласувано с министъра на правосъдието и правителството. Не може да се осъществи и защото опира до съществени промени в законодателството„, каза Стоилов.

Според него засега целта е постигната – да не се отива към решения, които в редица случаи биха се отразили неблагоприятно върху достъпа и ефективността на правосъдието. Той добави, че ще бъде предоставен обобщен анализ на следващия парламент, който по-нататък трябва да продължи темата и тогава вече да  говорим за определен проект за промяна в съдебната карта, защото има районни съдилища, които трябва да се запазят, други, при които да се мисли за промяна, по силата на това, че те не могат да отговорят на всички изисквания.

Стоилов посочи, че подобна дискусия като днешната в Ловеч предстои следващата седмица в Пловдив.

Правосъдният министър допълни, че все още не е получил поисканите данни за работата на специализираната прокуратура, а само от специализираните съдилища.

Ще бъде интересно дали смятат да отговорят на тази молба, след като така пламенно  приеха декларация, в която казаха, че всичко със специализираното правосъдие е наред. Сега остава да се видят и аргументите, съдържащи се в една такава информация.“

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.